Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Is i magen duger inte i Göteborg

Nu behövs beslutsamhet och handlingskraft för att möta gängkriminaliteten, inte mer avvaktan och is i magen, skriver oppositionsråd Jonas Ransgård (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jonas Ransgård (M) oppositionsråd, Göteborg
Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd, Göteborg

Replik

Gängkriminaliteten, 19/9

Ann-Sofie Hermansson (S) tänker hålla huvudet kallt hellre än att hasta fram motåtgärder mot den våldsamma kriminalitetens illgärningar. Jag håller med om att det är viktigt att arbeta medvetet och metodiskt. Men gänguppgörelser och skjutningar är ingen ny företeelse i Göteborg. De har pågått med eskalerande styrka ända sedan 2001. Därför behövs det nu snarare beslutsamhet och handlingskraft än is i magen och ytterligare avvaktan.

Polisen har en stor, men mycket krävande uppgift, att slå tillbaka framväxten av brottslighet i de utsatta områdena. De befintliga resurserna är otillräckliga och har medfört att utredning av och ingripanden mot de så kallade mängdbrotten har prioriterats bort och ställts åt sidan. Det är en ohållbar utveckling.

Passiva och senfärdiga

S-MP-regeringen säger sig vilja förstärka Polisen, men skjuter nödvändiga budgetförstärkningar på framtiden. Mot denna passiva senfärdighet måste Ann-Sofie Hermansson ta bladet från munnen och protestera kraftfullt. Den enskilt viktigaste åtgärden för ett tryggare Göteborg är tveklöst att rekrytera och anställa fler poliser. Alliansens förslag om att utbilda och anställa ytterligare 2000 poliser till 2020 är ett nödvändigt första steg, som det borde gå att samla politisk enighet om.

Jag delar Ann-Sofies uppfattning om att mycket görs i Göteborg för att stävja brottslighet. Men mer kan och mer måste göras. Alliansen har föreslagit att fler trygghetsfrämjande kameror ska uppföras i staden. Vi vill ge förutsättningar för att köpcentrat Nordstan kan stänga tidigare för att inte bli ett tillhåll för gäng. Vi föreslår av samma skäl att Kanaltorget och andra otrygga miljöer i staden omgestaltas och vi vill se mer av ordningsvakter i city. Detta är relativt enkla men betydelsefulla åtgärder, som inte kräver mer av analys och avvaktan.

Bästa vaccinet mot kriminalitet

Slutligen är en fungerande skola en långsiktig förutsättning för att vi i Göteborg ska kunna minska utanförskapet och förbättra och utjämna livschanserna för de unga. Kunskap och godkända betyg är det bästa vaccinet mot att råka i kriminalitet. Skolfrågan är därför i högsta grad en trygghetsfråga, men har ändå vanskötts i decennier i Göteborg. Det måste nu vara slut med det. Alliansen har föreslagit att Staden tar ett centralt och medvetet grepp om skolan och lyfter ansvaret från stadsdelarna. Ann-Sofie Hermansson är välkommen att stödja förslaget och bidra till att Göteborg utvecklas till det vi vill att den ska vara; En trygg kunskapsstad.

Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd, Göteborg