Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halvtimmeslånga resor en gång i veckan till Angered är viktiga, bra och kanske till och med nödvändiga. Men de kommer inte förändra något i grunden. Grunden handlar om att Göteborg politiskt har tillåtit en sådan extrem segration, skriver Rasmus Persson och Emanuel Karlsten.

Integrationen kräver mer än ideella krafter

Den ideella föreningen Svenska med baby har en briljant idé för att bygga integrationsbroar. Vi besökte verksamheten med ett ärligt uppsåt, som pappor som vill bättre, inte för att raljera, skriver Rasmus Persson och Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Demokratin, 6/4

Under pappaledigheten har vi, Emanuel Karlsten och Rasmus Persson, dragit igång en podd som lyfter faderskapets alla sidor. Vi kallar den Faderskapstestet, för att det är vid heltidspappaledigheten som ditt faderskap verkligen sätts på prov. Varje vecka spelar vi in och utmanar varandra att göra saker som knuffar oss ut ur vår egen bekvämlighet. Försöker dejta andra främmande pappor på lekplatsen, läsa böcker med tokiga röster, sjunga så fint vi kan, ha mobilfria dagar.

Vi får många tips till podden. Ett kom från ideella föreningen Svenska med baby. "Kom och se vår verksamhet!" Vi tyckte det var briljant. Föräldrar tar med barn, träffar andra föräldrar med barn, lär sig svenska och bygger nya integrationsbroar. Vi ville verkligen testa och gav oss uppdraget i podden med självinsikten om hur homogena våra egna relationer är, hur vi saknar dessa broar!

Stark insikt

Vi kom dit och just denna dag var det bara svenskfödda med baby på plats. Det vill säga inga utanför arrangören som hade invandrarbakgrund. Det gjorde inget, för insikten blev för oss ännu starkare. Hur besvikna vi var som hade åkt från Majorna till Angered för att träffa invandrare och att vi närmast exotifierat upplevelsen. Men allra skarpast blev kontrasten av att nästan alla vi svenskfödda i rummet rest just från samma lilla välbärgade stadsdel i Göteborg, Majorna, för att träffa ... ja, i dag just ingen alls. Det blev en lite besvärande situation. Varför var vi alla där? Givetvis för att vi ville gott, för att vi ville bryta vår egen segregering, för att vi ville annorlunda. Men för vad?

Vi var där med ärligt uppsåt, inte främst som journalister eller poddare – utan som pappor som vill bättre och använder en podd som drivkraft att göra bättre.

En av mammorna som var arrangörer har skrivit till GP-debatt och verkar besvärats av att vi resonerade i podden kring våra egna känslor efter besöket. Hon verkar heller inte vetat om att vi var inbjudna av den organisation hon representerar. Vi vill egentligen med detta inlägg bara be om ursäkt om vi skapat obehag. Vi var där med ärligt uppsåt, inte främst som journalister eller poddare – utan som pappor som vill bättre och använder en podd som drivkraft att göra bättre. I podden upprepar vi flera gånger hur bra vi tycker initiativet var, att ingen skugga ska falla över dem, men att vi själva fick en rad insikter. Dels utifrån samtal med den somalisk-födda arrangören, dels genom att vi skärskådade oss själva.

Förändrar inget i grunden

Halvtimmeslånga resor en gång i veckan till Angered är viktiga, bra och kanske till och med nödvändiga. Men de kommer inte förändra något i grunden. Grunden handlar om att Göteborg politiskt har tillåtit en sådan extrem segration. Den kommer inte lösas bara av invånarnas egna val. Det är ju dessa egna val som inneburit att vi delat upp oss som vi gjort. Att vi mest bara turistar i varandras världar, en gång i veckan. Vår insikt var alltså att det behövs andra verktyg – också.

Vi är glada för insikten, vi är glada för besöket. Vi hoppas att flera ska få den. Kanske särskilt de politiker som sitter på makten att också strukturellt förändra saker.

Rasmus Persson och Emanuel Karlsten