Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När vi svenskar frågar de tiggare som sitter utanför våra mataffärer om det finns något organiserat tiggeri skakar de på huvudet och ler. För självklart vill de hålla uppe fasaden då ett erkännande inte bara kan leda till minskad inkomst utan även många gånger en risk för livet, skriver debattören.  Bild: Solei Himmelvid, Kent Eng
När vi svenskar frågar de tiggare som sitter utanför våra mataffärer om det finns något organiserat tiggeri skakar de på huvudet och ler. För självklart vill de hålla uppe fasaden då ett erkännande inte bara kan leda till minskad inkomst utan även många gånger en risk för livet, skriver debattören. Bild: Solei Himmelvid, Kent Eng

Inte värdigt att låta människor fastna i tiggeri

Många upprörs av att Kungsbacka kommun inför tiggeriförbud, att man tar ifrån tiggarna deras inkomster. Men det är mer förnedrande att låta dem fortsätta tigga – och därmed fastna misär och ett utanförskap, skriver Josefin Serban, huvudperson i den Guldbaggevinnande filmen Josefin & Florian.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Tiggeriförbud, 5/2

Rumänska tiggare kommer till Sverige på grund av desperation. Väl här börjar de tigga och slussas sedan in i kriminalitet. Jag har umgåtts med rumänska tiggare i sex års tid nu, och jag har sett baksidan av det. Därför är jag för ett tiggeriförbud. Det löser inte problemet, men det är ett steg i rätt riktning.

En av de viktigaste anledningarna till att jag är för ett tiggeriförbud är den misär som rumänska tiggare lever i här i Sverige. De sover i bilar, de fryser och har ingenstans att laga mat. De har ingenstans att göra toalettärenden, duscha eller tvätta. Det är smutsigt och eländigt.

Blundar för kriminaliteten

Dessutom är många svenskar blåögda inför det organiserade tiggeriet. När vi svenskar frågar de tiggare som sitter utanför våra mataffärer om det finns något organiserat tiggeri skakar de på huvudet och ler. För självklart vill de hålla uppe fasaden då ett erkännande inte bara kan leda till minskad inkomst utan även många gånger en risk för livet.

Om man ber om att få sluta att tigga på en särskild plats så hotas man. Jag har själv hotats för att de som bestämmer över tiggarplatserna har trott att jag organiserar de tiggare som jag har umgåtts med.

Under de senaste sex åren har mitt hem varit en fristad för otaliga rumänska tiggare. En kopp kaffe eller utlåning av dusch och tvättmaskin tas tacksamt emot, men den tjänst jag ser som gör dem lyckligast är att få låna wifi. Ett samtal till familjen där hemma kan ge en oerhörd glädje till de som besöker mig.

Av alla samtal som sker runt mitt köksbord är pengar det som diskuteras oftast. De flesta tiggare som kommer till mig vill ha ett jobb – men i Sverige finns inte så kallade dagjobb som tiggarna kan få, så tiggandet blir den ​enklaste lösningen som betalar mest.

En språngbräda

Men för många leder tiggeriet vidare in i kriminalitet. Släktingar eller andra familjemedlemmar lockar med sånt som ger mer pengar. Hade det funnits ett förbud så tror jag att de som inte var kriminella från början, skulle finna andra vägar till försörjning. Jag önskar att tiggeriförbud skulle införas överallt i Sverige, först då skulle vi få ett slut på det. Som det är nu flyttar tiggarna bara till nya platser när förbud i enskilda kommuner införs.

Hade det funnits ett förbud så tror jag att de som inte var kriminella från början, skulle finna andra vägar till försörjning

Den tidigare chefredaktören för gatutidningen Faktum, ​Aaron Israelson, skriver i sin debattartikel (5/2): “Om det fanns alternativa försörjningar skulle nästan ingen välja tiggeri. “

Rumäner är ett flexibelt folk med många idéer. Om en sak slutar fungera går de i en annan riktning. Därför är ett tiggeriförbud rätt väg att gå.

Uppmuntra arbete

Ett tiggeriförbud är dock inte hela lösningen. ​För tiggare vill ofta jobba, och genom att utesluta möjligheten att be om pengar på våra gator kan de få en ny chans att leta arbete i länder med​ fler möjligheter än vi kan erbjuda. Till exempel dagarbete på vinodlingar eller liknande i södra Europa.

Och för de som stannar i Sverige kan ett förbud resultera i andra kreativa lösningar såsom försäljning av egentillverkade varor. Även försäljning av Faktum är ett bra alternativ till tiggeri. Vi bör uppmuntra till att skapa arbeten.

Jag ger aldrig pengar till tiggare utanför mataffärer. Jag delar ut kläder, mat och andra nödvändigheter som kan hjälpa familjen till den tiggande.

Att uppmuntra till tiggeri är inte rätt sätt att hjälpa. Det leder bara till att tiggarna fastnar i utanförskap och ingenting blir bättre. Jag ger aldrig pengar till tiggare utanför mataffärer. Jag delar ut kläder, mat och andra nödvändigheter som kan hjälpa familjen till den tiggande. Ett par gummistövlar kan ge ett barn i Rumänien möjligheten att gå till skolan när det regnar.

Det vi kan göra är de små sakerna, ge en matbit, låna ut en dusch. Vi kan samla in kläder och skicka ner, det har jag gjort i många år nu. Och samarbeta med hjälporganisationer. Vi bör erbjuda mat och sovplatser, och öka möjligheterna till sysselsättning.

Det finns alltid andra lösningar. Tiggeriet bör stoppas för att minska kriminalitet och ge människor i misär en möjlighet att välja en ny riktning. Vi behöver fler människor som ser och engagerar sig.

Josefin Serban​ är huvudperson i den guldbaggevinnande dokumentärfilmen “Josefin och Florin” där vi får följa hennes resa med den rumänske tiggaren Florin.