Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte nödvändigt att exploatera Kålsered

Det är upprörande att Länsstyrelsen lämnar dispenser att exploatera naturområden som Kålsered och Halvorsäng, skriver Kia Andreasson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Helena Johansson-Morgonsol med flera drar alla ansvariga politiker i Göteborg över en kam i sin artikel på GP Debatt (21/8). Mebn Miljöpartiet har som enda parti gått emot att skövla Kålsered och planerna på att förvandla ett ovanligt skyddsvärt naturområde med flera hotade arter till ett sterilt logistikcentrum. Vi tar också ställning mot denna utveckling i Halvorsäng.

Vi anser inte att en exploatering i just Kålsered är nödvändig för hamnen och vad jag förstår anser inte hamnen detta heller, en annan lokalisering hade fungerat.

Det handlar mest om att Volvo PV genom sitt dotterbolag helt enkelt vill tjäna en extra hacka på den mark som de redan har skövlat i Kålsered.

Vi anser att det är upprörande att Länsstyrelsen som fått i uppdrag av staten att skydda den biologiska mångfalden lämnar dispenser för dessa områden utan att alternativ utretts. De vet lika väl som vi att de så kallade kompensatoriska åtgärderna har minimala förutsättningar att lyckas.

Dessa arter är hotade för att de inte trivs överallt. Därför måste deras livsmiljö skyddas om de inte ska utrotas.

Kia Andreasson (MP)

miljökommunalråd i Göteborg