Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Forssmed (KD), t f partiledare Kristdemokraterna

Inte mer makt till EU, tack

Med förslaget till social pelare vänder regeringen och EU-kommissionen verkligheten ryggen. Föräldrar vill själva bestämma hur de ska ta ut sin föräldraledighet – inte lämna över detta till regeringen eller EU-byråkraterna, skriver Jakob Forssmed (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jakob Forssmed (KD) t f partiledare Kristdemokraterna
Jakob Forssmed (KD)

t f partiledare Kristdemokraterna

Förra veckan presenterade EU-kommissionen sina konkreta förslag till det som kommit att kallas En europeisk pelare för sociala rättigheter. En pelare, som om den införs, innebär en mycket omfattande maktöverföring till Bryssel genom likriktad lagstiftning i hela EU. Bland annat vill kommissionen flytta besluten om svenska föräldrars möjlighet till föräldraledighet från Sveriges riksdag till Bryssel och samtidigt införa mer tvångsdelning. Det går emot principen om att beslut ska tas så nära medborgarna som är ändamålsenligt. I stället är nu alltså förslaget att en Bryssel-byråkrat ska sitta med vid varje köksbord.

Vill själva bestämma

Under 2016 lät vi opinionsinstitutet Novus undersöka hur svenskarna ser på statlig styrning av föräldraledigheten. Beskedet var entydigt: 85 procent av föräldrarna vill själva bestämma. Vi vill varken ha socialdemokrater, riksdagsledamöter eller Brysselbyråkrater runt våra köksbord. Vardagslivets pussel lägger föräldrarna bäst själva.

2013 sa vår nuvarande statsminister: ”Vi vet att barnfamiljer vill bestämma mycket i detta själv. Och det måste vi faktiskt titta på, hur verkligheten ser ut”.

Men nu vänder regeringen och EU-kommissionen verkligheten ryggen. Ytterst är det barnen som kommer i kläm. Reell jämställdhet uppnås inte genom att flytta makten över familjers vardagsplanering från köksbordet till ett parlament flera hundra mil bort.

Vi vill i stället stärka familjerna

Jämställdheten börjar när familjer själva kan välja att fördela sin ledighet utifrån båda föräldrarnas förutsättningar. Därför vill vi kristdemokrater i stället stärka familjer genom ett jobbskatteavdrag för föräldrar och höjt bostadsbidrag för familjer i ekonomisk utsatthet. Utöver detta vill vi också möjliggöra en än mer flexibel möjlighet till uttag av föräldrapenning och barnomsorg än den vi ser i dag.

Hur verkligheten ser ut tycks statsministern ha glömt. Hans eget parti fattade nyligen beslut om mer tvångsdelning. Ytterligare beslutsmakt ska flyttas från familjer till politiker, då är det förstås lätt att flytta beslutet ytterligare ett steg längre från föräldrarna – till Bryssel.

För oss kristdemokrater är det absurt att fösa in Europas alla familjer i en och samma överstatliga fålla. Vi vill ge alla föräldrar möjlighet till mer tid med sina barn. Vi har satt oss in i familjernas verklighet. Vi vill låta föräldrarna bestämma fullt ut över föräldraförsäkringen. Frågan är om Socialdemokraterna någonsin vågar göra det?

Jakob Forssmed (KD)

t f partiledare Kristdemokraterna