Varje år genomgår ungefär en miljon kvinnor i åldersintervallet 40–74 år mammografi i Sverige efter att ha blivit kallade till kontroll av vården. Mammografin utgör en del av det nationella och populationsbaserade screeningprogrammet för bröstcancer som också är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Av all bröstcancer som upptäcks så sker 66 procent via mammografi och 80 procent av de kvinnor som drabbas lever tio år efter sin diagnos. Efter 70 års ålder ökar dödligheten i bröstcancer med 20 procent. Cancern har då också ett mer aggressivt förlopp och är mer spridd.
Åldersintervallet om 40–74 år för screeningprogrammet infördes på 80-talet då medellivslängden var lägre än i dag. Idag lever kvinnor längre, är mer aktiva, och har bättre hälsa. Därför är det logiskt att utöka den bortre åldersgränsen. Åldersgränsen kan inte ses som något annat än diskriminering gentemot äldre kvinnor.



Dödligheten ökar
Få kvinnor är i dag medvetna om att rätten till regelbunden mammografi upphör vid 74 års ålder samtidigt som dödligheten i bröstcancer då dramatiskt ökar. Tvärtemot fakta, så tror många kvinnor att riskerna för bröstcancer minskar i högre ålder och att det är därför som vården slutar kalla dem till regelbunden kontroll.
Varför då denna förlegade åldersgräns? Det enkla svaret från Socialstyrelsen är att det saknas forskning och evidens för att motivera en utökad åldersgräns. Samtidigt ställer man sig positiv till all kunskapsutveckling och efterlyser forskning på området. Det blir alltså ett moment 22. Forskning för nyttan med en utökad åldersgräns saknas. Ur det perspektivet kan vi inte utöka den bortre åldersgränsen. Men om vi inte utökar den bortre åldersgränsen så kan vi ju inte heller få reda på om det medför någon nytta.
Det enkla svaret är helt enkelt att vi utökar den bortre åldersgränsen till 82 år. Genom att införa en ny gräns så ökar chansen att bröstcancern upptäcks tidigare, vilket gör att ingreppen inte blir lika omfattande. Det gagnar både kvinnorna och samhällsekonomin.
I Region Norrbotten har man redan utökat åldern för mammografi
Samtidigt möjliggör denna reform ett nytt nationellt dataunderlag vilket skulle gynna forskningen på området. Det kan i sin tur leda till ny evidens.
Liberalerna menar att nuvarande åldersgräns är etiskt oförsvarbar. Diagnostisering av bröstcancer och efterföljande behandling skall givetvis inte styras av kronologisk ålder. Det skall styras av tumördata och forskningsbaserade behandlingsalternativ.
Ytterst handlar det här nog ändå om respekt. Genom sina liv bär kvinnor det största ansvaret för allas vår vård och omsorg. De vårdande yrkena domineras av kvinnor. Med stor sannolikhet kommer du vid något tillfälle i livet få vård av just en kvinna. Det här handlar om henne. Din syster, din mamma, din vän, din livskamrat, din mormor. Det handlar om hennes rätt till omsorg och vård efter ett liv av att ha bidragit till det. Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i.
Följer rekommendationerna
Regionerna har att förhålla sig till Socialstyrelsens rekommendationer, så det står regionerna fritt att erbjuda och finansiera den vård som de anser ska erbjudas kvinnor över 74 år, så även mammografi. I Region Norrbotten har man redan utökat åldern för mammografi. Varför ska vi inte göra detsamma överallt? Både den nationella arbetsgruppen för mammografi och Socialstyrelsen menar att en jämlik vård i Sverige bygger på att man följer rekommendationerna för screening i hela landet. Att höja åldern nationellt bidrar till att vi får jämförbart dataunderlag för framtida forskning. Så bryter vi åldersdiskrimineringen av kvinnor i cancervården.
Harriet Andreasson, Liberala kvinnor i Göteborg
Eva-Lena Haag, Liberala kvinnor i Göteborg
Lina M. Eriksson, Liberala kvinnor i Göteborg
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.