Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd Göteborg

Inte för sent att stoppa Ranneberg-affären

Stoppa utförsäljningen av hyresrätterna i Rannebergen. Släpp prestigen och lyssna på hyresgästerna – de vill bo kvar, skriver Daniel Bernmar (V) kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Daniel Bernmar (V) kommunalråd Göteborg
Daniel Bernmar (V)
kommunalråd Göteborg

I dag, torsdag 7/12, fattar kommunfullmäktige beslut om utförsäljningen av 289 lägenheter i Rannebergen till det skandalomsusade företaget Victoria Park. Samtidigt ska vi fatta beslut om hur kommunen ska sköta försäljningar av allmännyttan i framtiden.

Motståndet mot utförsäljningen av hyresrätterna har varit massivt. Under det senaste kommunfullmäktigemötet samlandes hundratals hyresgäster för att demonstrera mot beslutet. De var upprörda över att beslutet fattas över deras huvuden.

Vänsterpartiet har varit motståndare till affären ifrån början och stöttat Rannebergsborna i deras kamp för att få bo kvar i allmännyttan. För oss är det rimligt att de berörda får vara med att påverka.

Bakom stängda dörrar

Kommunfullmäktige väntas också inom kort fatta beslut om vi inte fortsatt ska ha offentliga debatter om försäljningar av allmännyttan. Förslaget är att lägenhetsaffärer göras bakom stängda dörrar utan insyn och påverkansmöjligheter för invånare. Det innebär att hyresgäster i allmännyttan skulle kunna vakna till en lapp i brevlådan med texten ”Ditt hem är sålt”.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att beslut ska fattas öppet och i dialog med de som påverkas. Vi ska inte återgå till en ordning där beslut fattas i stängda styrelserum långt ifrån insyn och offentlig debatt. Det tillhör ett Göteborg vi har lämnat bakom oss.

Det finns fortfarande tid att stoppa utförsäljningen av hyresrätterna i Rannebergen. Sälj inte hyresgästernas hem till ett skandalomsusat företag och stäng inte ut dem ifrån viktiga beslut som påverkar dem.

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd Göteborg