Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har stor respekt för att offentlig sektor har ett särskilt ansvar för hållbarhet och hushållning med skattemedel. Men våra folkvalda politiker och kommunernas tjänstemän måste kunna resa för att utföra sitt viktiga arbete, skriver Fredrik Kämpfe.  Bild: Pressbild, Fredrik Sandberg/TT
Vi har stor respekt för att offentlig sektor har ett särskilt ansvar för hållbarhet och hushållning med skattemedel. Men våra folkvalda politiker och kommunernas tjänstemän måste kunna resa för att utföra sitt viktiga arbete, skriver Fredrik Kämpfe. Bild: Pressbild, Fredrik Sandberg/TT

Inte bara miljö som påverkar val av transportmedel

Livet handlar om mer än arbete och restiden spelar stor roll för att våra livspussel ska fungera. Våra folkvalda politiker och kommunernas tjänstemän behöver därför alltid välja trafikslag utifrån en samlad bedömning av restid, miljöpåverkan och pris. Ibland är tåg ett naturligt val, i andra fall en flygresa, skriver Fredrik Kämpfe, Transportföretagen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hållbart resande, 13/11.

Företrädare för nätverket Schyst resande skriver på GP Debatt om hållbara tjänsteresor. Bland annat kritiserar de kommuner för att inte ha tillräckliga krav på flygresor. Vi har stor respekt för att offentlig sektor har ett särskilt ansvar för hållbarhet och hushållning med skattemedel. Men låt inte det goda bli det bästas fiende.

Fler faktorer inverkar

Våra folkvalda politiker och kommunernas tjänstemän måste kunna resa för att utföra sitt viktiga arbete. Välj därför alltid trafikslag utifrån en samlad bedömning av restid, miljöpåverkan och pris. Ibland är tåg ett naturligt val, i andra fall en flygresa. Livet handlar om mer än arbete och restiden spelar stor roll för att våra livspussel ska fungera. Många anställda har barn som ska hämtas på förskolan eller en fritid att tänka på.

Många anställda har barn som ska hämtas på förskolan eller en fritid att tänka på

När valet faller på flyget ska resan ske hållbart. Välj därför ett flygbolag med schyssta arbetsvillkor, moderna flygplan och låg klimatpåverkan. En resa med ett modernt turbopropflygplan har utsläpp som understiger många miljöbilar per passagerarkilometer. Dessutom kan alla i dag köpa till 100 procent biobränsle för sin flygresa. Så gör vi skillnad på riktigt.

Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flygbranschen