En sund kosthållning har blivit en kostnadsfråga och barnen är de som i förlängningen förlorar, skriver debattören.
En sund kosthållning har blivit en kostnadsfråga och barnen är de som i förlängningen förlorar, skriver debattören. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inrikesflyg uppmuntras mer än folkhälsan och klimatet

Frukt och grönsaker är för dyrt och många familjer säger att de inte har råd med det. Utan moms på grönsaker och frukt kan vi underlätta för alla att göra sunda val samtidigt som vi tar hänsyn om planeten, skriver David von Laskowski.

ANNONS
|

Sjukdomar orsakade av livsstilsval som en ohälsosam kosthållning ökar globalt. Samtidigt stiger priset på mat som en effekt av coronapandemin och kriget i Ukraina. Inflation slår i regel hårdast mot de som redan har det svårt ekonomiskt. För att ändra denna oroväckande trend behöver vi göra det enklare att äta hälsosamt. Vi föreslår därför en slopad moms på frukt och grönsaker så att en hälsosam kost blir överkomligt och tillgängligt för alla. Inget barn i Sverige ska behöva växa upp med ohälsosamma vanor bara för att föräldrarna inte har råd.

Enligt Världshälsomyndigheten (WHO) ska man äta 400 gram frukt och grönsaker varje dag för att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver. Vår rapport Vegocracy visar att en majoritet av svenskarna är medvetna om riktlinjerna men att endast 15 procent följer dem. I Göteborg är det ännu färre, bara 14 procent som uppger att de lyckas följa rekommendationerna. Anledningen? Frukt och grönsaker är för dyrt. En av tre svenska familjer menar att de inte har råd att äta tillräckligt mycket och i Göteborg uppger hela 34 procent detsamma.

ANNONS

Låt oss genomföra en reform som ser till att hållbart ätande inte är ett privilegium utan en rättighet för alla

Alarmerande siffror från Generation Pep visar att barn till vårdnadshavare med hög inkomst äter grönsaker i högre utsträckning än barn till medel- eller låginkomsttagare. En sund kosthållning är med andra ord en kostnadsfråga och barnen är de som i förlängningen förlorar.

I Sverige finns det en nationell plan som ska skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela landet, men det svenska momssystemet speglar inte regeringens ambitiösa folkhälsopolicy. Till exempel är momsen på frukt och grönsaker 12 procent medan den för inrikesflyg är sex procent. Flygande uppmuntras alltså mer än folkhälsan och klimatet.

Rädda liv och spara skattepengar

Prislappen för svenskarnas dåliga matvanor är 53 miljarder kronor per år, vilket motsvarar ungefär en procent av Sveriges bruttonationalinkomst. En hälsosammare livsstil skulle alltså inte bara rädda liv utan också spara skattepengar som kan gå till annat. En avskaffad moms på grönsaker och frukt är ett exempel på hur man drastiskt kan underlätta för människor att göra sunda val för oss själva, våra barn och planeten.

Om vi ska ha en chans att ändra den nedåtgående trenden kopplat till vår hälsa och klimatet måste politiker och livsmedelsindustrin agera nu. I stället för att främja konsumtion som är skadlig för både våra kroppar och vår planet måste vi göra det fördelaktigt att välja hälsosamma och hållbara produkter.

ANNONS

En stor majoritet, 70 procent, av svenskarna stödjer vårt förslag om en slopad moms på frukt och grönt. Så låt oss genomföra en reform som ser till att hållbart ätande inte är ett privilegium utan en rättighet för alla, barn som vuxna, i Sverige.

David von Laskowski, vd och koncernchef på Greenfood samt vd för Picadeli

LÄS MER:Forskare kräver varningar på ultraprocessad mat

LÄS MER:Unik studie testar om nordisk kost hjälper mot depression

LÄS MER:Det är maten som är av störst vikt - inte träning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS