Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inrätta en kriskommission mot gängvåldet

Göteborg präglas av ökad otrygghet. Politiker måste agera, inte bara reagera. Vi måste lägga prestige och partifärg åt sidan, ta gemensamt ansvar. Att inrätta en kriskommission mot det eskalerande våldet vore att gå ett steg i rätt riktning, skriver Jörgen Fogelklou (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I söndags uppmanade Ulf Kristersson (M) till samarbete mellan partierna för att stoppa gängvåldet. Inrikesminister Mikael Damberg (S) bjöd senare in samtliga partier utom Sverigedemokraterna. Det är symptomatiskt på hur de styrande, i stället för att agera i tid, reagerar för sent.

Förra veckan skrev jag ett yrkande om att inrätta en kriskommission i Göteborg. Syftet är att följa utvecklingen av gäng, skjutningar, sprängningar, rån och andra kriminella händelser och förlopp i staden.

Göteborg präglas av ökad otrygghet. Kommissionen skulle kunna utforma skarpa förslag för omedelbar insats. Politiker måste börja agera, inte bara reagera. Vi måste lägga prestige och partifärg åt sidan, ta gemensamt ansvar. Gå från ord till handling.

Eskalerande våldsspiral

Under sommaren har 108 personrån skett i centrala Göteborg. Förövarna är så unga som 13 år. En man i 20-årsåldern fick sätta livet till på grund av en guldkedja när han knivskars i mitten av juli. Varje liv som går förlorat är viktigt. Majoriteten brottsoffer förlorar förutom ägodelar även sin trygghet i tillvaron och tilltron till rättsväsendet, många gånger med oreparerbara psykiska skador till följd. Varje människa, varje familj som drabbas av våldsvågen i Göteborg är viktig.

Våldet drabbar gamla, unga, män, kvinnor, invandrade, infödda, kriminella och lag- lydiga medborgare – alla kategorier

På ett torg i Bergsjön sprängs en bomb. I Majorna-Linné inträffar ett bombdåd mot ett socialkontor. Restauranger och privatpersoner drabbas. Och de utgör bara några få exempel på det kraftigt ökande våld som drabbar vår stad. Våldsverkarna gör ingen åtskillnad. Våldet drabbar gamla, unga, män, kvinnor, invandrade, infödda, kriminella och laglydiga medborgare – alla kategorier.

Dags för gemensamma krafttag

Göteborg arbetar i dag brottsförebyggande men med magert resultat. Sverigedemokraterna vill att trygghetsfrågorna lyfts på den politiska agendan. Det är hög tid för gemensamma krafttag. Vi måste snabbt och resolut komma till rätta med och förhindra det eskalerande våldet.

Kommunstyrelsen kan utifrån ett Göteborgsperspektiv via våra olika kontakter och ingångar ständigt hållas underrättade om vad som är på gång.

Kommissionen bör bestå av ledamöter i kommunstyrelsen, polis, räddningstjänst, social resursförvaltning, civilsamhället samt andra berörda parter. Vi måste göra vad vi kan utifrån hela stadens perspektiv och våra möjligheter till brottsbekämpning. Vi politiker bär ett ansvar inför invånarna. Vi måste gemensamt och omgående hitta en lösning. Den göteborgare som inte är trygg, är inte heller fri.

Jörgen Fogelklou (SD), kommunalråd Göteborg