Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att, som Moderaterna föreslår, höja minimilönen är ingen bra idé, menar debattörerna.
Att, som Moderaterna föreslår, höja minimilönen är ingen bra idé, menar debattörerna.

Inkomstkrav för utländska arbetare slår hårt mot svenska bönder

Att ställa inkomstkrav för arbetstillstånd skulle utarma kvalificerad arbetskraft och försvåra konkurrenssituationen för svenskt lantbruk, skriver Jonny Cato, Migrationspolitisk talesperson (C) och Kristina Yngwe, Landsbygdspolitisk talesperson (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Moderaterna presenterade nyligen ett förslag om minimilön på 31 700 kr i månaden för att få beviljat arbetstillstånd i Sverige. Detta skulle direkt drabba de gröna näringarna, alltså företag inom jordbruk, skogsbruk och trädgård, som är i behov av kompetenser som företagen i nuläget inte kan hitta i Sverige. Det handlar om människor som är beredda att arbeta, göra rätt för sig och vara med och bidra till vår gemensamma välfärd. Moderaternas förslag gör det omöjligt att anställa dessa människor.

Flera yrkesgrupper drabbas

Moderaternas lönetak skulle slå särskilt hårt mot tillgången till djurskötare på svenska gårdar. Det är ett bristyrke som ofta tillsätts av arbetskraft från Ukraina. Även tillgången på traktorförare och djursjukskötare skulle försämras av Moderaternas förslag. Frågan är inte bara viktig för oss i Centerpartiet, den är helt avgörande för svenska företag, inte minst i de gröna näringarna som dagligen förser oss med sund och säker mat. Vi tycker att det är självklart att det är företagen själva som bäst avgör vilken arbetskraft de är i behov av.

Moderaterna tror att dessa jobb i en handvändning kan tillsättas av svenskar. Det stämmer inte. Företagen är i behov av kompetent och högkvalificerad personal, även om det inte krävs en högskoleexamen. För det är just i de fall där företagen inte kan hitta den arbetskraft man är i behov av i Sverige som man väljer att rekrytera utomlands, trots en i många fall längre och svårare rekryteringsprocess. Moderaterna har dessutom fel om de tror att man kan locka unga till dessa yrken genom att minska kunskapskraven som krävs i branschen.

Centerpartiet kommer att fortsätta stå upp för svenska företags rätt att själva välja vilken kompetens de behöver och varifrån de rekryterar denna, fortsätta värna rätten att komma till Sverige och jobba och fortsätta slåss mot fusk och utnyttjande av människor.

Det finns fler utmaningar med Moderaternas förslag. Kollektivavtalets lön för en lantarbetare ligger 10 000 kr under Moderaternas förslag. Det innebär att Moderaterna i praktiken kraftigt vill försvåra konkurrenssituationen för svenskt lantbruk i relation till EU. Det är inte vad Sverige behöver, särskilt inte som en enig svensk riksdag 2017 fattat beslut om att svensk matproduktion behöver öka. Centerpartiet kommer att fortsätta stå upp för svenska företags rätt att själva välja vilken kompetens de behöver och varifrån de rekryterar denna, fortsätta värna rätten att komma till Sverige och jobba och fortsätta slåss mot fusk och utnyttjande av människor.

Pandemin har redan drabbat de gröna näringarna hårt. Reserestriktioner i Sverige och i andra länder har försvårat för personer som beviljats arbetstillstånd att ta sig hit. Vi borde istället göra det som krävs för att arbetskraftsinvandrare kan komma hit. Moderaterna brukar traditionellt värna företag. Med sitt nya förslag drar de istället undan mattan för många företagare. Sanningen är att utan arbetskraftsinvandringen skulle vissa företag inte ha någon annan utväg än konkurs. Är det verkligen den konsekvensen Moderaterna vill se?

Jonny Cato, Migrationspolitisk talesperson (C)

Kristina Yngwe, Landsbygdspolitisk talesperson (C)