Inget Natoland garanteras kärnvapenfrihet

DEBATT: Blundar man ser man inget. Och definitivt inte de kärnvapen varpå hela Nato vilar. Det visar inlägget från moderaterna Wallmark och Enström. Medlemskap i Nato är för dem viktigare än frihet från kärnvapen, skriver bland andra Maj-Britt Theorin.

ANNONS
|

Slutreplik

Kärnvapen, 7/5 och 11/5

Norge och Danmark har förhandlat sig till kärnvapenfrihet i fredstid men inte i krig. Med kunskap om den kärnvapenstrategi Nato vilar på och Rysslands motsvarande strategi blir medlemsländer med kärnvapen på sina territorier förstahandsmål.

Kärnvapen finns placerade i Tyskland, Holland och Italien. I Belgien tio mil från flygplatsen och i Turkiet elva mil från gränsen till Syrien och bara 50 mil från IS/Daesh huvudfäste Raqqa. Det om något borde orsaka stor oro och leda till aktivt arbete mot kärnvapen överallt.

Båda sidors skuld

Nej, vi lägger inte skulden på en sida. Såväl Moskva som Washington har kvar sina kärnvapen på högsta stridsberedskap; det vill säga vid misstanke om inkommande vapen kan de avfyras omgående. Kärnvapenkrig av misstag är därmed en realitet. Båda sidor satsar enorma summor på att förbättra sina kärvapenprogram och risken för ett nytt kallt krig är ett reellt hot enligt New York Times.

ANNONS

Ja, Ryssland har begått folkrättsbrott på Krim, något som de som stormakt tyvärr inte är ensamma om. Också USA har begått folkrättsbrott. Alla folkrättsbrott måste hårt kritiseras.

Måste minska spänningarna

Med den ökade spänning som råder i Östersjöområdet och den kärnvapenkapprustning som är på gång måste uppgiften vara att söka minska spänningarna och inte öka dem genom Natomedlemskap och arbeta aktivt för att minska kärnvapenhotet och för att avskaffa alla kärnvapen.

Av detta ser vi ingenting i Wallmarks och Enströms inlägg. Bara ett halleluja till kärnvapenalliansen Nato. Sverige har all anledning att frukta vad en borgerlig regering kan göra under tryck från USA / Nato.

Maj Britt Theorin

chef för svensk nedrustning 1982-1991, tidigare riksdagsledamot (S)

Pierre Schori

tidigare statsråd (S) och FN-ambassadör

Anders Österberg (S)

riksdagsledamot och internationell ledare i Stockholms Arbetarekommun

Rolf Ekéus

ambassadör för svenska delegationen vid CD 1983-1988

Helle Klein

chefredaktör för Dagens Arbete

Carl Tham

tidigare statsråd (S) och ambassadör

Anna Karin Hammar

präst

ANNONS