Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi förväntar oss nu att de borgerliga omgående återställer och prioriterar finansieringen av Jämlikt Göteborg såväl i den centrala budgeten som i budgeten för Social resursnämnd, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).
Vi förväntar oss nu att de borgerliga omgående återställer och prioriterar finansieringen av Jämlikt Göteborg såväl i den centrala budgeten som i budgeten för Social resursnämnd, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

Ingen verkstad - mest snack från borgarna

Problemet med det borgerliga minoritetsstyrets nyväckta intresse av att värna om Jämlikt Göteborg är att det går stick i stäv med hur de borgerliga faktiskt agerar i praktiken, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Jämlikt Göteborg, 18/1

Att Axel Josefson (M), tillsammans med sina kollegor i det svaga borgerliga minoritetsstyret, skriver en debattartikel om jämlikhetssatsningar i Göteborg är överraskande. Det är första gången som de över huvud taget nämner Jämlikt Göteborg, stadens stora jämlikhetsarbete, vid namn. Tidigare har de uppvisat ett kompakt ointresse. Det har inte funnits ett spår av seriöst menad jämlikhet i debattartiklar eller budgetförslag. På sätt och vis är det självfallet välkommet att de nu tar detta nödvändiga steg.

Problemet är att formuleringarna i artikeln, inte minst om att värna Jämlikt Göteborg, går stick i stäv med hur de borgerliga faktiskt agerar i praktiken. Deras agenda på jämlikhetsområdet är i själva verket destruktiv. Så långt har de haft fullt fokus på att negligera eller försöka nedmontera det praktiska och konkreta jämlikhetsarbetet.

Det är bra att de borgerliga äntligen börjar prata om jämlikhet. Men då måste de göra det på allvar – inte som något slags retorisk fasad.

Det budgetförslag som det borgerliga minoritetsstyret lade fram – och fick igenom i kommunfullmäktige med hjälp av V, MP, Fi – skär bort merparten av finansieringen av Jämlikt Göteborg. Det finns inte en tillstymmelse i den budgethandlingen, som nu alltså ska implementeras i staden, till att vilja lyfta eller ens uppmärksamma jämlikhetsperspektivet.

Detta duger självfallet inte på långa vägar. Det är bra att de borgerliga äntligen börjar prata om jämlikhet. Men då måste de göra det på allvar – inte som något slags retorisk fasad. Då måste de fullt ut börja följa upp de fina orden i den praktiska politiken. Så länge som den reella leveransen inte finns där har de ingen trovärdighet i jämlikhetsfrågorna.

Rimligt första steg på vägen

Vi förväntar oss nu att de borgerliga omgående återställer och prioriterar finansieringen av Jämlikt Göteborg såväl i den centrala budgeten som i budgeten för Social resursnämnd. Det vore ett rimligt första steg på vägen. Sedan hoppas vi naturligtvis att de också ska ta nästa steg och fullt ut ansluta sig till vår offensiva hållning i jämlikhetsfrågorna.

Det är helt nödvändigt för stadens fortsatta utveckling att se till att minska klyftor och bryta segregation. Oberoende av hur de borgerliga väljer att agera kommer vi att göra allt vi kan för att steg för steg stärka och utveckla jämlikhetsarbetet. En mer jämlik stad vinner alla på.

Det är nu upp till bevis för det bräckliga borgerliga styret. Var detta bara snack, utan någon seriöst menad verkstad? Eller kommer de på riktigt att börja värna jämlikhetsarbetet?

Ann-Sofie Hermansson (S)

gruppledare och oppositionsråd

Marina Johansson (S)

oppositionsråd