Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjer i behov av inneliggande BB vård erbjuds naturligtvis BB plats. Påståendet från Karin Rågsjö (V) om att nyförlösta tvingas hem från Sahlgrenska är således gripet ur luften, skriver Johnny Bröndt.

Ingen tvingas hem från BB

Den vårdpolitiska talespersonen för (V), Karin Rågsjö skriver att "nyförlösta tvingas hem efter sex timmar från Sahlgrenska fast amningen inte kommit igång och de har behov av fortsatt stöd på BB". Detta är naturligtvis inte sant, skriver Johnny Bröndt (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Genmäle

Förlossningsvården

De allra flesta kvinnor är friska, har genomgått en normal graviditet och förlossning och föder ett friskt barn. Förlossningsvården övervakar och ger stöd under förlossningen. Vi ansvarar också för den nyförlösta kvinnan och barnet under den första levnadsveckan fram till Barnhälsovården tar över.

Familjer i behov av inneliggande BB vård erbjuds naturligtvis BB-plats. Friska omföderskor med normal graviditet och förlossning och friskt barn går hem 6 – 8 timmar efter förlossningen – men inte under natten. Förutsättningen för tidig hemgång är att mor och barn mår bra och att barnmorska och barnläkare har funnit att allt är normalt. Påståendet från Karin Rågsjö (V) om att nyförlösta tvingas hem från Sahlgrenska fast amningen inte kommit igång är således gripet ur luften.

Johnny Bröndt (M)

ordförande i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset