Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att prioritera skattesänkningar för de rikaste för att minska stödet till välfärden är inte den politik svenska folket vill se, skriver bland andra Anna Johansson (S).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen som är sjuk blir friskare av att bli fattig

Med hjälp av Sverigedemokraterna har Moderaterna nu lyckats få majoritet i riksdagen för en motion om en bortre gräns i sjukförsäkringen. Vad M står för vet vi, men SD visar nu åter igen att de säger en sak men gör tvärtom, skriver bland andra Anna Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen var ett av regeringen Löfvens första beslut. Och ett av de bästa. Ingen som är sjuk blir friskare av att också få sin ekonomiska trygghet förstörd. Men med hjälp av sitt stödparti Sverigedemokraterna har en motion från Moderaterna om att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen nu vunnit majoritet i riksdagen och därför måste regeringen förhålla sig till den.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är iögonenfallande hur ofta SD säger en sak och sen gör en annan. De säger att de är ett parti som står på vanligt folks sida. Men återigen gör de tvärtom.

Prioriterar de rikaste

De är emot höjt barnbidrag, de är för att minska anställningstryggheten och de vill sänka skatten mer för de rikaste än för pensionärerna. Var Moderaterna står har aldrig varit någon hemlighet även om de har försökt att dölja det.

Sjukförsäkringen är inte perfekt, långt ifrån. Men socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) berättade så sent som förra veckan om att regeringen vill göra mer, göra bättre, för att komma ifrån att människor hamnar mellan stolarna och inte passar in i våra trygghetssystem. Det är en rakt motsatt väg till det SD och Moderaterna vill.

Det är med glädje vi ser SD:s vikande opinionssiffror. Det betyder att allt fler har insett att SD inte är något annat än ett borgerligt stödparti vars enda egna politiska idé är att ställa grupp mot grupp och splittra det svenska samhället. Att prioritera skattesänkningar för de rikaste för att minska stödet till välfärden är inte den politik svenska folket vill se.

Ett Sverige som håller ihop, där vi utvecklas tillsammans är den väg vi måste gå.

Vi vill se en politik som gynnar alla. En politik för jämlikhet. I vårt Sverige finns samhällets hjälp där när du behöver det. Och du finns till för samhället när det behöver dig. Att öka tryggheten är en av de viktigaste samhällsutmaningarna som finns just nu. Då pratar vi inte bara om att du ska känna dig trygg på gator och torg i hela Göteborg. Du ska också vara trygg på jobbet, och trygg när du inte kan gå till jobbet för att du blivit sjuk.

Anna Johansson (S)

ordförande Socialdemokraterna i Göteborg

Jan Nilsson

ordförande LO Göteborg