Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen ska skickas tillbaka till Afghanistan

Ensamkommande unga ska inte ryckas upp från en trygg tillvaro den dag de fyller 18 eller blir uppskrivna i ålder. Inte heller ska de utvisas till Afghanistan. Vi gröna i Göteborg lovar att göra allt vi kan för att skapa ett bättre mottagande samt en mer human migrationspolitik, skriver bland andra Anna Sibinska (MP) och Martin Nilsson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi bär alla ett ansvar för våra ensamkommande barn. Kring Järntorget sittstrejkar ensamkommande barn och unga. Den manifestation som startade i huvudstaden har spridit sig till Göteborg. Skaran som samlas för att stå upp för en medmänsklig migrationspolitik blir större och större. Plakaten med namn på de som riskerar att skickas härifrån är många och syftet med sittstrejken är ett – att utvisningarna till Afghanistans stoppas.

Vi har ett ansvar att se och höra de barn och ungdomar som kämpar för sina rättigheter. Ett ansvar för att stå upp för humanitet, solidaritet och rättvisa. Inte bara med dem som samlats på Järntorget, utan med så många fler. Därför är vi glada över att Miljöpartiets kongress i år fattade ett principbeslut om att de ensamkommande barn som kom till Sverige under 2015 ska få stanna samt att utvisningarna till Afghanistan måste upphöra.

Vi gröna i Göteborg lovar att göra vad vi kan för att skapa ett bättre mottagande samt en mer human migrationspolitik. Regeringen fattade i början av sommaren beslut om att kommunerna ska få extra pengar för att möjliggöra för unga som fyllt 18 år att bo kvar i sin nya hemkommun i väntan på Migrationsverkets asylbesked. Det är ett beslut som vi applåderar och som vår kommun måste omsätta i handling.

Ett brutalt uppbrott

För de unga som haft turen att födas i Sverige innebär ofta 18-årsdagen glädje och lycka över att ta de första myndiga stegen in i vuxenlivet. För de ensamkommande har samma födelsedag inneburit ett brutalt uppbrott från den trygghet som skapats i det nya landet. Över en natt berövar vi en ung människa boende och allt som det för med sig. Skola, trygga vuxna, vänner, fritidsaktiviteter och extrajobb försvinner när en ung tvingas flytta från sin kommun till Migrationsverkets anvisningsboende någon annanstans i landet. Det är ett omänskligt och ovärdigt sätt att behandla unga på.

Nu har vi en chans att ändra på detta och den gröna linjen är självklar; flyttkarusellen av ungdomarna måste få ett slut och de som vill ska ges möjlighet att bo kvar. Nu är det upp till Socialdemokraterna i Göteborg att i praktiken stå upp för solidaritetsbegreppet i sitt eget partiprogram.

Utvisar barn till krigsområden

Det finns alternativ till stramare migrationspolitik, ett Europa som bygger murar och ett samhälle som låter nazismen i dess våldsammaste form bryta ny mark. Medan nazister syns mer och mer på våra gator och torg måste vi kämpa hårdare än någonsin för de ungas rätt att stanna i Sverige. Och vi är beredda att göra just det.

De unga på Järntorget gör allt som står i deras makt för att ensamkommande unga inte ska behövas utvisas till det helvete de flytt från. Nu är det vårt ansvar att göra detsamma. Att år 2017 utvisa barn och unga till ett land som svenska myndigheter avråder svenska medborgare att resa till på grund av säkerhetsläget är inte värdigt vårt Sverige. Vi kan bättre än att utvisa våra barn och ungdomar till krig, terror och en oviss framtid. Den gröna rösten ska vara kristallklar såväl i Göteborg som nationellt – vi vill ge de ensamkommande unga som kom under 2015 rätt att stanna. För deras skull, för anständighetens skull och för Sveriges skull.

Det är dags för alla partier att ta ansvar.

Anna Sibinska (MP)

Martin Nilsson (MP)

ordförande för Miljöpartiet Göteborg

Rebecka Forsberg språkrör Grön ungdom Väst

Karl Kilbo Edlund

språkrör Grön ungdom Göteborg