Obehandlat löper den som drabbas av flimmer i hjärtat upp till fem gånger så stor risk att drabbas av en stroke, skriver debattören.
Obehandlat löper den som drabbas av flimmer i hjärtat upp till fem gånger så stor risk att drabbas av en stroke, skriver debattören. Bild: Tomas Oneborg/TT

Ingen ska behöva upptäcka att de har förmaksflimmer först när de drabbats av stroke!

En ny rapport visar att det finns runt 100 000 oupptäckta fall av förmaksflimmer i Sverige, varav 16 750 i Västra Götalandsregionen. Obehandlat löper den som drabbas av flimmer i hjärtat upp till fem gånger så stor risk att drabbas av en stroke. Nu behöver landets regioner satsa mer på att upptäcka förmaksflimmer, skriver Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dag lever runt 430 000 svenskar med flimmer i hjärtat. En ny rapport från Riksförbundet HjärtLung visar att runt 100 000 av dessa fall fortfarande är oupptäckta och därmed också obehandlade. I Västra Götaland handlar det om närmare 72 000 personer som har hjärtflimmer. Av dessa är 16 570 oupptäckta fall. Obehandlat löper den som drabbas av flimmer i hjärtat upp till fem gånger så stor risk att drabbas av en stroke.

Förmaksflimmer är inte svårt att upptäcka men man måste leta. Hälso- och sjukvården har en grundläggande uppgift att införa obligatorisk pulsmätning på personer över 65 år när de besöker vården, så kallad opportunistisk screening. Detta rekommenderas av det europeiska kardiologsällskapets i de nya riktlinjerna för förmaksflimmer.

ANNONS

Lätt att upptäcka

Obligatorisk pulsmätning kräver små extra hälso- och sjukvårdsresurser. Pulsmätningen tar någon minut att utföra samt följs upp med en EKG-undersökning av hjärtat. Rapporten visar att det idag endast är ett fåtal regioner som rekommenderar obligatorisk pulsmätning för förmaksflimmer.

Det stroke-förebyggande arbetet får inte avstanna under pandemin. Ökad diagnostik skulle ge direkta vinster i form av minskat lidande och kostnader för hälso- och sjukvården. Samhällskostnaden för ett enda strokefall uppgår i genomsnitt till 830 000 kr. Om bara hälften av de omkring 100 000 personer som utgör mörkertalet upptäcks och får behandling, skulle det innebära runt 1,7 miljarder i minskade kostnader för samhället.

Viktigt med förebyggande behandling

Det är fortfarande ofta slumpen som avgör hur vårdprocessen ser ut för den som drabbas. Bättre förebyggande behandling av personer med förmaksflimmer är en viktig förklaring till att antalet personer som drabbas av stroke har minskat med drygt 40 procent de senaste 20 åren.

Riksförbundet HjärtLung vill se satsningar på att minska mörkertalet:

• Vården behöver ta pulsen på alla patienter som är i riskgruppen 65 år eller äldre, oavsett anledning till att de besöker vården, för att minska risken för förmaksflimmer-relaterad stroke och andra följdsjukdomar.

• Sverige behöver fler specialiserade mottagningar för att alla regioner ska kunna säkerställa att ett strukturerat arbetssätt kommer på plats och omfattar alla patienter som drabbas.

ANNONS

• Det behövs patientutbildningar och bättre stöd till dem som lever med förmaksflimmer. 2018 svarade våra medlemmar i en enkät att endast 1 av 10 hade fått erbjudande om utbildning om förmaksflimmer.

Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS