Är det inte dags för ett perspektivskifte där vi i stället granskar politikernas budget för barn och unga? skriver debattörerna.
Är det inte dags för ett perspektivskifte där vi i stället granskar politikernas budget för barn och unga? skriver debattörerna.

Ingen pratar pengar när utsatta barn sätts på vänt

Den politiska debatten domineras av högljudda krav på poliser och hårdare tag. På Rädda Barnens seminarium i Göteborg var experter och verksamma ense om att tidiga insatser för barn i utsatta livssituationer är det mest verkningsfulla, skriver representanter för Rädda Barnen i Göteborg.

ANNONS
|

Fler socialsekreterare, fältarbetare, BVC- och förskolepersonal är dokumenterade skyddsfaktorer mot barns utsatthet. Debatten med fokus på hårdare tag skymmer sikten för att lösa problematiken långsiktigt och på djupet.

Ansvariga poliser säger att fler kraftfulla insatser krävs, men inte enbart polisiära, då de inte på egen hand kan bryta trenden med nyrekrytering till de kriminella gängen. Polisen understryker också den stora vikten av satsningar inom andra delar av välfärden som socialtjänst, förskola och skola.

Alla barn som far illa blir inte en del av kriminella gäng men flera faktorer bidrar till att barn och unga väljer den kriminella banan såsom svåra familjeförhållanden, fattigdom och ofullständig skolgång.

ANNONS

Halverad socialbudget

Lokala politiker brukar hävda att barnperspektivet beaktas i alla politiska beslut. Trots detta står barn med akuta behov av insatser i årslånga köer för utredning till bland annat BUP, föräldrarådgivning och andra instanser. Bara i Göteborgs stad står 100 barn i kö för placering.

Stadens egna rapporter, som granskar verksamheten, beskriver hur barnutredningar läggs på hög och personalomsättningen skenar bland de som arbetar med barn och unga. Trots det är ansvariga politikers mål i Göteborg att halvera socialbudgeten 2026.

Verksamma inom området barn och unga lyfter att förebyggande åtgärder bör vara lagstadgade

Är det inte dags för ett perspektivskifte där vi i stället granskar politikernas budget för barn och unga? När sjukhusakuten har köer så ropar man efter fler läkare men när barn sätts ”på vänt” så är märkligt nog varken politikers eller medias fokus antalet medarbetare och brist på ekonomiska medel. Fokuset borde vara bristen på ekonomiska resurser och att barn som är i behov av stöd inte får den hjälp de har rätt till.

Legitimation för att arbeta med barn och unga

Verksamma inom området barn och unga lyfter att förebyggande åtgärder bör vara lagstadgade. När nedskärningar drabbar socialtjänstens budget är det de förebyggande åtgärderna som först dras in.

Barns behov och rättigheter ska genomsyra alla beslut som berör dem. Ingvor Gunnarsson, med 40 års erfarenhet inom socialtjänsten, menar att det bör krävas en legitimation för att arbeta med barn och unga. Hon lyfter dessutom att utbildningen inte motsvarar dagens krav och att området barn och unga bör vara en inriktning inom socionomutbildningen.

ANNONS

Låt oss lyssna på en samlad expertis som förordar att resurser ska gå till tidiga insatser för barn och unga i utsatta livssituationer. Det är samhällets uppgift att uppfylla varje barns rättighet till en uppväxt fri från våld och rätt till social trygghet.

Gabrielle Göthberg von Troil, ordförande lokalföreningen Rädda Barnen Göteborg

Jessica Ivarsson, vice ordförande lokalföreningen Rädda Barnen Göteborg

Christina Abrahamsson, påverkan- och kommunikationsgruppen Rädda Barnen Göteborg

LÄS MER:BUP saknar nästan 60 anställda i Göteborg

LÄS MER:Läkare flyr från BUP – samtidigt växer psykiska ohälsan

LÄS MER:Angeredstjej berättar: Våld bland tjejer vanligare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS