Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att som politiker jobba för alla i vår stad – oavsett medborgarstatus – är inte att försöka skapa ett skuggsamhälle. Det är att värna om de mänskliga rättigheter som gäller för alla, skriver Stina Svensson (FI), Åsa Nilsson (FI) och Sanna Ghotbi (FI).

Ingen människa kan vara olaglig

Att säga att man vill deportera människor för att undvika ett skuggsamhälle är klassisk moderatretorik. De vill kriminalisera utsatta människors försök till överlevnad. Vi väljer att följa FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna och jobbar för alla i vår stad – oavsett medborgarstatus, skriver bland andra Stina Svensson (FI).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Papperslösa, 21/8

Nej, Hampus Magnusson (M). Vi är inte ute efter att skapa ett ”skuggsamhälle”. Satsningen du kritiserar, som handlar om att stötta asylsökande och papperslösa med utbildning, syftar till att motverka uppkomsten av en extrem underklass.

Att säga att man vill deportera människor för att undvika ett skuggsamhälle är klassisk moderatretorik. Det är samma sak som när Moderaterna pratar tiggeriförbud. De vill kriminalisera utsatta människors försök till överlevnad.

Vi i Feministiskt initiativ ligger bakom den budgetpost som gör att ideella organisationer under 2017 kan söka pengar hos Göteborgs stads nämnd för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Pengarna är öronmärkta för projekt som ska hjälpa asylsökande och papperslösa till utbildning. Det kan till exempel handla om språkstöd för att kunna tolka myndighetskommunikation.

Hampus Magnusson reagerar på att gruppen papperslösa är inkluderade i budgetposten. Han menar att dessa människor saknar laglig rätt att vistas i vår stad och därför inte ska få ta del av stadens budget.

Vi anser att Hampus Magnusson missar två viktiga poänger. En är att människor har flytt i alla tider och kommer att fortsätta fly för att överleva så länge det finns krig och fattigdom. En annan är att alla människor har rättigheter.

Värnar mänskliga rättigheter

Att som politiker jobba för alla i vår stad – oavsett medborgarstatus – är inte att försöka skapa ett skuggsamhälle. Det är att värna om de mänskliga rättigheter som gäller för alla och envar. Dessa rättigheter är ingenting vi i Feministiskt initiativ hittat på. Det är konventioner antagna av FN.

De mänskliga rättigheterna utgör en grundpelare i vår politik och vi kommer att fortsätta jobba för att alla ska ha mat för dagen, tak över huvudet, rätt till utbildning, säkerhet och en dräglig tillvaro. Den satsning vi fått in i budgeten för 2017 är ett litet steg på vägen och kommer att göra skillnad för många människor.

Feministiskt initiativ vänder sig mot Moderaternas åsikt att en människa kan vara illegal. Det är vårt ansvar som politiker att värna de mänskliga rättigheterna för alla som söker trygghet i Göteborg.

Stina Svensson (FI)

gruppledare

Åsa Nilsen (FI)

ersättare i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Sanna Ghotbi (FI)

ledamot kommunfullmäktige