Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen ljusning i regionledningens personalpolitik

För att kunna öppna de 400 vårdplatser som i dag är stängda i regionen på grund av personalbrist är kortad arbetstid ett sätt att kunna rekrytera och behålla personal. Det allvarligt att vi inte kan se en ljusning i regionledningens personalpolitik, skriver Eva Olofsson (V) och Elise Norberg Pilhem (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Sjukvården, 31/1 & 9/2

Vi har i dag 400 vårdplatser i Västra Götalandsregionen som är stängda, eftersom det fattas personal som kan vårda patienterna. De blågröna gruppledarna har svarat på vår kritik om att ledningen dels inte lyssnar på personalen, dels inte använder arbetstidsförkortning som ett sätt att få en bättre arbetsmiljö och för att rekrytera och behålla vårdpersonal.

Vi i Vänsterpartiet tycker att det som görs är för lite och för långsamt. De begränsade arbetstidsförkortningsförsök som finns inom vården i Västra Götaland verkar ha kommit till trots den blågröna ledningsfilosofin, inte tack vare någon idé om personalpolitiken. Uttrycket ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare” har myntats av ledningen, men myntet skramlar i en tom tunna.

Det krävs tydligare och mer genomgripande satsningar på arbetstidsförkortning, högre löner för kvinnodominerade vårdyrken och en dialog om arbetsmiljöfrågorna, för att något ska förändras. Vi har inte tid och råd att dra det i långbänk. Läget vid Sahlgrenska sjukhuset är inte riktigt så akut i dag, som i mitten av januari, men det saknas ständigt vårdplatser vid de olika sjukhusen i regionen.

Det är allvarligt att vi inte ser någon ljusning i frågan om hur den blågröna ledningen varken kort- eller långsiktigt ska kunna rekrytera och behålla vårdpersonal.

Eva Olofsson (V)

regionråd

Elise Norberg Pilhem (V)

ordförande Vänsterpartiet Västra Götaland