Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lars Johansson (S), styrelseordförande AB Framtiden.

Ingen kommer att vräkas i denna bytesaffär

Det är väsentligt att allmännyttan finns representerad med hyresrätter på Backaplan. Vi ser därför att en bytesaffär med Skandia Fastigheter tillför nya bostäder både på Backaplan och Frölunda Torg, skriver Lars Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Framtidens fastighetsaffärer, 29/5

Johan Svensson (V), ledamot i AB Framtidens styrelse, vill att bytesaffären stoppas. Men AB Framtidens styrelse anser att Frölunda Torg ska fortsätta att utvecklas som köpcentrum med en stor andel hyresrätter i stadsdelen. Därför satsar AB Framtiden tillsammans med Bostads AB Poseidon på att renovera de äldre fastigheterna på Näverlursgatan samtidigt som 600 nya bostäder kommer att byggas på Mandolingatan. Vidare planerar AB Framtiden för ytterligare cirka 500 bostäder på Gnistgatan och Marconigatan.

Vill utöka köpcentrat

Ett omfattande arbete med detaljplanearbete pågår nu kring Frölunda Torg där Skandia Fastigheter, AB Framtiden och stadens förvaltningar deltar. I det sammanhanget har Skandia vänt sig till Bostads AB Poseidon och AB Framtiden med önskemål om att förvärva tre fastigheter på Marconigatan i direkt anslutning till köpcentrat. Skälet är att Skandia vill utöka köpcentrat genom att använda de nedersta våningarna för affärer.

Samtidigt pågår ett detaljplanearbete för att ombilda Backaplan till ett köpcentra med många bostäder. Skandia Fastigheter har här ett stort markinnehav och kommer att bygga nya affärer för bland andra Coop. AB Framtiden har här i en bytesaffär med Skandia blivit erbjuden byggrätter på 19 400 kvm BTA (bruttoarea). Utöver den byggrätt på 6 000 kvm BTA vid Frölunda Torg som också ingår.

Alla erbjuds en bostad

AB Framtiden styrelse anser att det är väsentligt att allmännyttan finns representerad med hyresrätter på Backaplan. Vi ser därför att en bytesaffär med Skandia Fastigheter tillför nya bostäder både på Backaplan och Frölunda Torg samtidigt som vi medverkar till att staden utvecklar befintliga köpcentra där kollektivtrafiken är väl utbyggd.

Vidare är det viktigt att framhålla att alla hyresgäster som är berörda av bytesaffären ges möjlighet att fortsätta bo hos Bostads AB Poseidon i en lämplig bostad eller bo kvar hos Skandia Fastigheter. Ingen hyresgäst kommer att vräkas utan alla kommer att erbjudas en bostad. Detta skedde vid den bytesaffär som genomfördes för ett år sedan med Wilhelm fastigheter i Biskopsgården då beslutet togs av en helt enig styrelse i AB Framtiden.

Lars Johansson (S)

styrelseordförande AB Framtiden