Tunga instanser vill se över drogförbudet skriver GP i den sista delen i serien om narkotika i Göteborg. Det finns röster som inte hörs så ofta i debatten om narkotika. En av dem, som jag tycker är den tyngsta, är föräldrar till barn i beroende.
De föräldrar jag har kontakt med har varierad styrka i rösten. En av dem är Johan. Ibland är Johans basstämma arg och upprörd, ibland gråter han över att han inte kan hjälpa sin son ut ur drogberoendet. Susanne, en annan förälder, har en röst som är både tunn och stark samtidigt, men den är även beslöjad av sorg. Hennes son begick självmord i slutet av sommaren efter upprepade cannabisutlösta psykoser.
Brister i samverkan
Varken Susanne eller Johan ser hur en mer tillåtande attityd till narkotika skulle vara en lösning på dagens drogproblem. De tror däremot att situationen kan förbättras om man ser över bristerna i samverkan mellan instanser och myndigheter, brister som de själva tvingats uppleva från insidan. De känner frustration över att myndigheter, skola, sjukvård och socialtjänst med flera inte kan kommunicera problemen med varandra. De undrar vad anhöriga ska ta sig till när de slussas runt samtidigt som deras barn är personlighetsförändrade och beter sig och gör saker som de aldrig skulle gjort som drogfria.
Jag får berättelser om hur narkotika smugglas in till behandlingshemmen, där deras barn skulle bli fria från droger och om psykmottagningar som lyssnar mer på barnet i beroende än föräldrar i frustration och hur de myndiga barnen släpps ut till garanterade återfall utan att föräldrarna kontaktas.
Polisen Patrik Widell som arbetat med konceptet i 20 år menar att förbudet mot att konsumera droger är ett ovärderligt verktyg för att kunna bidra till att färre unga påbörjar en drogbana i nattklubbsmiljö
Narkotika påverkar hjärnan. Det som ofta slutar med hjärnspöken kan ha startat i gemenskap med kompisar på fest, kanske på krogen. Krogar Mot Knark, som samarbetar med krogarna, menar att just konsumtionsförbudet, att det är straffbart att använda narkotika i annat än medicinskt syfte, är det verktyg som ger möjlighet att bevisa att kokain och andra droger används på krogen av just den personen. Polisen Patrik Widell som arbetat med konceptet i 20 år menar att förbudet mot att konsumera droger är ett ovärderligt verktyg för att kunna bidra till att färre unga påbörjar en drogbana i nattklubbsmiljö.
Ett tillåtande av konsumtion av narkotika för eget bruk skulle inte heller hjälpa utsatta barn till föräldrar med beroendeproblematik. Konsekvensen av avsaknad av ansvarstagande bidrar redan till att en dold grupp barn växer upp med drogberoende föräldrar. Alltför många av dem blir själva belastade av psykisk ohälsa och eget drogberoende. Konsekvenserna kostar människoliv och pengar.
Visa drogkurage
Det är dags att vi, dagens vuxna, makthavare, tjänstemän och medborgare visar drogkurage och tar ansvar för nästa generation. Vi behöver göra det bästa av det vi kan i vår profession eller privat, när vi kommer i kontakt med människor med beroendeproblematik och deras anhöriga och ser sanningen i vitögat att det inte går att skyffla över problemet till någon annans knä.
Sluta att glorifiera och normalisera droganvändning i populärkulturen. I dag ser vi att cannabis blir starkare, nätdrogerna har blivit fler och kokainanvändandet breder ut sig i alla samhällsskikt och lägre ner i åldrarna. Politiker, ta chansen att driva frågan i valet och agera när ungdomsförbunden vill avkriminalisera cannabis eller blandar ihop korten i drogfrågan.
Det är dagens politiker och vi som är vuxna nu som kan värna om nästa generations vuxna. Så att färre föräldrar framöver behöver befinna sig i den situation som Johan och Susanne gör.
PS. Susanne och Johan heter Susanne och Johan på riktigt. De finns på riktigt. Från det att de vaknar till det att de somnar och vaknar igen på natten tänker de på sina barn.
Ingen av dem ser en mer tillåtande attityd som en lösning på drogfrågan.
Jessica Vikberg Ordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.