Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen är Lucia förutom Lucia

Vi bryr oss inte om mormor tar på sig tomteskägg, men att en mörkhyad pojke tar på sig ljuskrona är tydligen trams.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Läste du också Elisabet Höglunds artikel om Lucia? En del av den gillade jag, den som påminde oss om varför vi firar Lucia. Hon gick tydligen på eget bevåg ner i de mörka fängelsehålorna för att ge mat till fångarna och hade en ljuskrona runt huvudet för att se vart hon gick. Hon blev mördad 21 år gammal, men fångarna och folk långt efter det minns hennes barmhärtighet.

Höglund menar att pojkar inte får vara Lucia eftersom hon inte var av det könet. Det är ett litet problem som jag ser här. Ingen är Lucia i egentlig mening eftersom bara hon själv kan ha varit Lucia. Däremot är vi många som hyllar detta helgon. Det är det innebörden av att vara Lucia är i dag. De flesta är inte så religiösa att de tror på helgon, många vet heller inte att hon var det. Barn ser bara en julig högtid med olika kostymer där vuxna dikterar huruvida de får klä ut sig till Lucia eller inte. För mig är det lika oväsentligt som huruvida ett barn ska få vara Batman eller inte. Men jag hade också kunnat vara konsekvent, som Höglund.

Evelyn: Mamma, jag vill vara Batman.

Jag: Nej, Batman är en man.

Evelyn: Men jag vill vara Batman.

Jag: Men vad är det för trams? Du hör ju på namnet att Batman är en man. Du får vara något annat, en prinsessa eller möjligtvis Batgirl.

Matheo: Mamma jag vill vara prinsessa.

Jag: Nej du får vara Batman.

Jag klär konsekvent upp barnen i enlighet med könsnormerna. Två ledsna barn sneglar på den andras utklädnad och fostras in i konstiga strukturer vi själva skapat.

Elisabet. Så himla religiösa eller bokstavstroende är vi inte. För då måste alla bruna barn ”rätta sig i ledet” och vara pepparkakor varenda jul. Och vad spelar det för roll vilket kön den som bär Luciakronan har? Hela högtiden är en hyllning av henne och jag tycker att en mörkhyad liten pojke inte gör jobbet sämre än en blond fullvuxen kvinna.

Nog har min mamma, mormor eller någon av mina mostrar suttit bakom tomtemasken någon jul. Inte tusan sätter vi oss på tvären och säger ”Jultomten är en man”. Det finns riktiga orättvisor att oja sig över. Att en mörkhyad pojke som inte sagt ett pip är Lucia är inget att oja sig över. Att en vit överålders man som vill ”grab the pussy” är president är däremot något att oja sig över. Men världen är lite upp och ned. Jag tycker att vi vänder den rätt igen.

Evelyn: Jag vill vara Batman.

Jag: Klart du får.

Matheo: Jag vill vara prinsessa.

Jag: Klart du får.

Gustav: Jag vill vara Lucia.

Jag: Klart du får.

Helt ärligt Elisabet, så tror jag inte att självaste Lucia hade haft något emot att pojkar hyllade hennes minne 1712 år efter hennes bortgång. Tvärtom. Sitter hon och tittar ned från evigheten så tror jag att varenda en som vill bära hennes krona värmer hennes hjärta. Vi kanske ska låta oss smittas av den värmen? Vill transpersoner hylla Lucias minne så låt dom göra det, det viktigaste är ju ändå att vi inte glömmer henne och hennes kärlek. Och i minnet av det får inte hatet ta plats.

Elaine Eksvärd

vd på Snacka Snyggt retorikbyrå