2019 och 2022 arrangeras VM i Qatar, en hårdför diktatur där homosexualitet är ett brott och där kvinnliga gästarbetare kan hållas under slavliknande förhållanden, enligt Amnesty, skriver debattörerna.
2019 och 2022 arrangeras VM i Qatar, en hårdför diktatur där homosexualitet är ett brott och där kvinnliga gästarbetare kan hållas under slavliknande förhållanden, enligt Amnesty, skriver debattörerna. Bild: Petter Arvidsson

Inga fler mästerskap till diktaturer

Internationella mästerskap bör enbart hållas i länder som respekterar grundläggande mänskliga rättigheter. Det måste vara tydligt att såväl invånare som alla tävlande och besökare ska vara välkomna oavsett könsidentitet, sexualitet och religion. Vi ifrågasätter starkt de urvalsprocesser som gång efter annan fördelar stora tävlingar till diktaturer, skriver Vasiliki Tsouplaki (V) och Bettan Andersson (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Många gånger sägs det att idrott och politik ska hållas isär. Vi har också instämt i den kören under årens lopp. Det är viktigt att politiker inte inskränker i föreningsfriheten och att idrottsrörelsen sätter upp sina egna mål och metoder. Det är medlemmarna som ska sätta agendan i ett fritt föreningsliv. Men samtidigt finns det få områden i vårt samhälle som kan sägas vara opolitiska.

Vi behöver protestera när världens duktigaste friidrottare förväntas åka till en diktatur

Diskussionerna kring vilka länder som ska få arrangera stora mästerskap belyser det väldigt tydligt. Under VM i Doha i Qatar har frågan ställt på sin spets. Vi behöver protestera när världens duktigaste friidrottare förväntas åka till en diktatur. Enskilda idrottare som under lång tid har tränat för att delta ska inte behöva stå till svars för huruvida de ska åka dit eller inte. Skulden för den uppkomna situationen ska läggas där den hör hemma; hos det internationella friidrottsförbundet IAAF.

ANNONS

Det är förstås inte första gången den här frågan kommer upp. Dyra arenabyggen i länder där människor hålls i fattigdom. Gästarbetare som ska bygga tävlingsbyarna arbetar under usla förhållanden. Kritik mot prostitution, korruption och en flora av olika skandaler borde verkligen leda till förändring på toppnivå inom samtliga idrottsförbund.

Alla ska vara välkomna

I stället har vi en situation där vi både 2019 och 2022 har VM i Qatar, en hårdför diktatur där homosexualitet är ett brott och där kvinnliga gästarbetare kan hållas under slavliknande förhållanden, enligt Amnesty. Helt oacceptabelt! Internationella mästerskap bör enbart hållas i länder som respekterar grundläggande mänskliga rättigheter. Det måste vara tydligt att såväl invånare som alla tävlande och besökare ska vara välkomna oavsett könsidentitet, sexualitet och religion. Vi ifrågasätter starkt de urvalsprocesser som gång efter annan fördelar stora tävlingar till diktaturer.

Det är dags för hela idrottsvärlden att visa att man stödjer demokratiska värden och att dessa genomsyrar hela kedjan, från föreningen lokalt till de internationella sammanhangen

Vi tror också att kraven på arrangemangen måste se annorlunda ut, bli mindre kostsamma så att fler länder anmäler intresse för att vara med. Inom OS-organisationen IOK, finns numera kravet att de flesta arenor som ska användas för tävlingarna redan ska finns på plats och eventuella nytillskott ska efterfrågas av befolkningen efter spelen. VM-arrangörerna måste gå samma väg. Det är dags för hela idrottsvärlden att visa att man stödjer demokratiska värden och att dessa genomsyrar hela kedjan, från föreningen lokalt till de internationella sammanhangen.

ANNONS

Vasiliki Tsouplaki (V), vice ordförande i Kulturutskottet

Bettan Andersson (V), fd aktiv idrottare och ledare

ANNONS