En annan sak som VGR vill förbjuda, annat än på ”strikt medicinsk indikation” är att hungriga nyfödda får lite tillägg innan mammans mjölk runnit till ordentligt. Man hävdar att detta saboterar amningen. Men det är inte bevisat, skriver debattören.
En annan sak som VGR vill förbjuda, annat än på ”strikt medicinsk indikation” är att hungriga nyfödda får lite tillägg innan mammans mjölk runnit till ordentligt. Man hävdar att detta saboterar amningen. Men det är inte bevisat, skriver debattören. Bild: Hasse Holmberg / TT

Inga belägg för att napp och nappflaska skulle sabotera amningen

Västra Götalandsregionen vill få fler att amma. Dessvärre förespråkas metoder med svagt eller obefintligt vetenskapligt stöd. Till exempel vill man förbjuda napp och nappflaska för att detta inte ska sabotera amningen, något som inte är bevisat. Man vill också förbjuda att ge tillägg med modersmjölksersättning i fall där det inte är strikt medicinskt motiverat, trots att ersättning är ett fullgott alternativ till bröstmjölk. Man kan också fråga sig varför föräldrarna inte ska få välja själva, skriver Agnes Wold.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen har nyligen distribuerat ett dokument med nya rutiner för att främja amning i vården. För trots att svenska kvinnor ligger nära toppen i amningsligan – 93 procent börjar amma och 64 procent fortsätter minst ett halvår – slutar en del att amma tidigare än de egentligen vill. De ska självklart få hjälp.

Dessvärre förespråkas här metoder med svagt eller obefintligt vetenskapligt stöd. Hit hör att tröstnapp ska undvikas. Man hävdar att nappsugning motverkar att amningen kommer igång. Men forskningen visar motsatsen. För tidigt födda (prematura) barn suger bättre på bröstet om de fått träna på en napp; de går upp bättre i vikt och kan snabbare skrivas ut från sjukhuset. Hos övriga barn finns inget stöd för att nappen påverkar amningen. Napp minskar dessutom plötslig spädbarnsdöd och bör därför absolut inte motarbetas.

ANNONS

Inga fördelar

Ett än mer bisarrt VGR-påbud är att barn som får utpumpad bröstmjölk ska få den i en kopp (!) och inte via nappflaska. Bakgrunden är att Världshälsoorganisationen, WHO, anser att det är lättare att rengöra en kopp än en nappflaska under ohygieniska förhållanden. I Sverige ger koppmatning inga fördelar, bara kaos och förtvivlan hos den förälder som försöker hälla mjölk från en kopp i munnen på ett hungrigt skrikande spädbarn.

En annan sak som VGR vill förbjuda, annat än på ”strikt medicinsk indikation” är att hungriga nyfödda får lite tillägg innan mammans mjölk runnit till ordentligt. Man hävdar att detta saboterar amningen. Men det är inte bevisat. Det finns visserligen ett samband mellan sådan tillmatning och kortare amning, men vad som är hönan och ägget går inte att säga. Det kan vara så att personalen främst ger tillägg till barn som man upplever som svaga och att dessa barn, oberoende av tillmatningen, är sämre på att suga på bröstet.

För övrigt finns andra aspekter att beakta. Ett nöjt barn och en utsövd mor kan vara mer värt än att barnet föds upp på 100 procent bröstmjölk. Varför får föräldrarna inte själva välja? Vem har bestämt att en skyhög amningsfrekvens är värd vilka uppoffringar som helst?

ANNONS

Jo, det har WHO (FN:s Världshälsoorganisation) bestämt. Och Sverige har på högsta politiska nivå beslutat att följa alla WHO-regler om amning, rimliga eller inte. VGR stödjer sig på WHO:s ”10 regler för att främja amning” från 1990 som tillkom för att skydda barn i fattiga länder från död i infektionssjukdomar. Förbud mot napp, nappflaskor och tillmatning härrör alla från dessa WHO-föreskrifter.

Bild: Adam Ihse/TT

Påbudet om sex månaders exklusiv amning (helamning), alltså att barnet endast får bröstmjölk under första halvåret, har samma bakgrund. Barnet ska inte få i sig mat och vatten bemängda med farliga diarrébakterier. Detta problem finns förstås inte i Sverige.

I rika, rena länder som Sverige är däremot allergier och autoimmuna sjukdomar vanligare än i fattiga länder. Vad gäller födoämnesallergi, en allvarlig och potentiellt livslång sjukdom, vet vi också att risken ökar om man skjuter upp introduktionen av vanlig mat. Barnet bör därför få rejäla smakportioner från 3-4 månaders ålder. Tvärtemot vad VGR-dokumentet föreskriver.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska all vård bygga på evidens och beprövad erfarenhet. Men det 40-sidiga VGR-dokumentet saknar helt referenser till vetenskapliga studier. Ändå lanseras det som ett ”stöd i kunskapsutvecklingen” och ”ett underlag för gemensamma utbildningsinsatser”. Och påbuden ska genomdrivas: ”Medvetet avsteg från rutinen ska dokumenteras i journalsystemet Obstetrix/Melior, om rutinen är kopplad till patient. Övriga orsaker till avsteg från rutinen rapporteras i MedControl PRO.” Man undrar vad vården ska göra med alla dessa rapporter om barn som fått en tröstnapp, en nappflaska eller lite tillägg?

ANNONS

Det är svårt att tänka sig ett dokument om vård vid hjärtinfarkt eller levertransplantation helt utan resonemang om dagens forskningsläge inklusive referenser till relevanta vetenskapliga artiklar. Medan vården av nyförlösta kvinnor och deras barn tydligen inte behöver bygga på vetenskap. Den kan uppenbarligen baseras på 30 år gamla regler från WHO, som inte var relevanta för svenska förhållanden ens då de skrevs.

Dra tillbaka dokumentet och tugga sönder det.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS