Nyligen kom en extern rapport från revisionsbyrån KPMG, en rapport som kommunstyrelsen själva beställt och som kartlagt bristerna i äldreomsorgens pandemihantering. Rapporten fastslår att ”grundläggande språkförståelse måste finnas hos personal för att tillgodogöra sig utbildning, riktlinjer och rutiner för verksamheten” skriver debattören.
Nyligen kom en extern rapport från revisionsbyrån KPMG, en rapport som kommunstyrelsen själva beställt och som kartlagt bristerna i äldreomsorgens pandemihantering. Rapporten fastslår att ”grundläggande språkförståelse måste finnas hos personal för att tillgodogöra sig utbildning, riktlinjer och rutiner för verksamheten” skriver debattören. Bild: Kallestad, Gorm

Inför språkkrav i äldreomsorgen för att bromsa smittan

Med anledning av den ökade smittspridningen har vi socialdemokrater krävt att Göteborg utlyser krisledningsnämnd och gör allt i vår makt för att minska smittspridningen. Flera oberoende experter pekar på bristande svenska som en orsak till vårens stora smittspridning i äldreomsorgen. Istället för att lyssna på expertisen väljer högerstyret politiskt rävspel med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ, skriver Jonas Attenius (S), oppositionsråd.

ANNONS
|

Den senaste tiden har jag fört samtal med Axel Josefson (M) och Alliansen för att tillsammans och gemensamt hantera pandemins andra våg, precis som vi kunde komma överens om att bekämpa den första fasen i våras. Våra enda krav var att aktivera krisledningsnämnden och snabbt ta beslut om 15 åtgärder för att kontrollera den accelererande smittspridningen. I tider av akut kris behöver vi kliva upp ur våra ideologiska skyttegravar.

Viktiga konflikter om samhällsutvecklingens långsiktiga färdriktning får tillfälligt stå tillbaka, för att vi ska kunna samlas och med full kraft möta den gemensamma fiende viruset utgör. För oss socialdemokrater var behoven tydliga: vi menar att situationen kräver färre timvikarier och fler trygga anställningar, stängda museer och utökad testning, smittsäkra arbetsrutiner och överanställningar på varje avdelning.

ANNONS

Krav på god svenska

Samtalen inleddes konstruktivt, men så småningom stod det klart att Moderaterna vägrar gå med på ett för oss helt avgörande krav: krav på god svenska för personal inom äldreomsorgen. Moderaterna ville inte heller involvera Göteborgs näst största parti, Demokraterna, utan i första hand endast förankra förslagen med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ.

Det är ett djupt oseriöst och exempellöst oansvarigt agerande, särskilt från ett parti som har det yttersta ansvaret för stadens styre i en kris. I en tid då Göteborg behöver tydligt och samlande ledarskap väljer högerstyret att fokusera på att isolera Demokraterna, av prestigeskäl jag tror få utanför det så kallade Moderata samlingspartiet förstår. Det hårdnackade motståndet mot språkkrav står också i kontrast med både oberoende expertis och den politik Moderaterna bedriver på andra håll i landet:

– Nyligen kom en extern rapport från revisionsbyrån KPMG, en rapport som kommunstyrelsen själva beställt och som kartlagt bristerna i äldreomsorgens pandemihantering. Rapporten fastslår att ”grundläggande språkförståelse måste finnas hos personal för att tillgodogöra sig utbildning, riktlinjer och rutiner för verksamheten”.

– Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har under många år varnat för riskerna med bristande språkkunskaper hos personalen och menar nu även att det kan ha bidragit till de problem vi bevittnat under coronapandemin.

ANNONS

– Omsorgspersonalens egna fackförbund Kommunal har under lång tid lyft problemet och krävt att mer görs för att säkerställa god svenska och rätt utbildning bland personalen.

– I en granskning av tidningen Kommunalarbetaren 2018 framgår hur flera larm under samma kväll har missats i en och samma kommun, till följd av språkbrister.

– I en debattartikel i Borås Tidning den 4 augusti i år kräver Moderaterna och Kristdemokraterna i Borås att man ställer språkkrav på personalen i kommunens verksamheter.

Det hårdnackade motståndet mot språkkrav står också i kontrast med både oberoende expertis och den politik Moderaterna bedriver på andra håll i landet

I Göteborg har istället Axel Josefson (M) konsekvent sagt nej till alla förslag på att testa och säkerställa personalens svenskkunskaper. Hittills har högerstyret och de rödgrönrosa partierna sagt nej till språkkrav med motiveringen att det redan finns. När vi nu fått svart på vitt att det inte är så, eller åtminstone att de sätt man har att säkerställa personalens kunskaper i svenska inte räcker, hade man kunnat förvänta sig en större krisinsikt, särskilt när det fastslås av en rapport man själv varit med och beställt. Istället stoppar man huvudet i sanden och ägnar sig åt politiskt spel.

Ta förnuftet till fånga

Att allt inte gick perfekt under vårens akuta pandemifas tror jag många kan ha förståelse för. Vi har aldrig sett ett virus som detta och kunskapen om hur det beter sig var inledningsvis begränsad. När nu pandemin åter går in i en mer intensiv fas är vi dock skyldiga att lära av de misstag som gjordes, göra om och göra rätt. Vi uppmanar Axel Josefson att ta sitt förnuft till fånga: inför språkkrav nu. Att kontrollera viruset och rädda liv måste gå före prestige och politiskt spel.

ANNONS

Jonas Attenius (S) oppositionsråd Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS