Efter domen gick oppositionella ut i stora massor. Tyvärr var regimens polis och inrikesstyrkor på plats och slog återigen brutalt ned protesterna. Journalister attackerades, människor drogs ur taxibilar och hundratals fängslades samtidigt som stora delar av Moskva spärrades av, skriver debattörerna.
Efter domen gick oppositionella ut i stora massor. Tyvärr var regimens polis och inrikesstyrkor på plats och slog återigen brutalt ned protesterna. Journalister attackerades, människor drogs ur taxibilar och hundratals fängslades samtidigt som stora delar av Moskva spärrades av, skriver debattörerna. Bild: Dmitri Lovetsky

Inför riktade sanktioner mot de ansvariga för våldet i Ryssland

Den senaste tidens landsomfattande protester i Ryssland mot president Vladimir Putin och hans regim är en positiv utveckling. Men det är med stor oro som vi hur hårt regimen slagit till mot demonstranterna. Människor misshandlades och över 5000 personer greps. För SVerige är det viktigt med en fredlig utveckling i Ryssland och vi har föreslagit riktade sanktioner mot enskilda tjänstemän som bär ansvaret för våldet mot demonstranterna, skriver bland andra Markus Wiechel (SD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Oppositionen med Aleksej Navalny lyckades för andra helgen i rad att mobilisera tiotusentals människor över hela Ryssland som gick ut för att visa sitt missnöje med president Putin. I tisdags dömdes Navalny till fängelse i tre och ett halvt år för att han inte anmälde sig till de ryska myndigheterna när han var utomlands. Under domstolsförhandlingarna förklarades att Navalny inte hade några möjligheter att anmäla sig till de ryska myndigheterna eftersom han låg i koma. Efter domen gick oppositionella ut i stora massor. Tyvärr var regimens polis och inrikesstyrkor på plats och slog återigen brutalt ned protesterna. Journalister attackerades, människor drogs ur taxibilar och hundratals fängslades samtidigt som stora delar av Moskva spärrades av.

ANNONS

Förgiftats av säkerhetstjänsten

Bakgrunden till protesterna är att oppositionspolitikern Navalny häktats av ryska myndigheter när han återvände till Ryssland från utlandet där han har fått vård efter att ha förgiftats av vad som troligen var ryska säkerhetstjänsten. Efter att han häktades har hans medarbetare släppt en video som visar på omfattande korruption kring ett palatskomplex som byggts till president Putin. Videon har fått miljontals visningar och palatset uppges ha kostat över motsvarande 11 miljarder svenska kronor. I ett land där stora delar av befolkningen lever i fattigdom och saknar tillgång till grundläggande samhällsservice som fungerande avlopp blir reaktionerna mycket starka.

Dessa riktade så kallade Magnitskijsanktioner behöver införas snarast som nationell lagstiftning i Sverige

Sverige har ett stort intresse av en demokratisk och fredlig utveckling i Ryssland och vi behöver göra allt vi kan för att stötta oppositionen och verka för en positiv utveckling i landet. Därför har vi sedan tidigare föreslagit att riktade sanktioner ska införas mot enskilda tjänstemän som ansvarar för våldet som nu riktas mot demonstranterna. Dessa riktade så kallade Magnitskijsanktioner behöver införas snarast som nationell lagstiftning i Sverige. Vi kan inte vänta på att frågan drivs i EU när vi ser regimer, först i Belarus och nu i Ryssland, bruka våld mot modiga och fredliga oppositioner. Om Sverige ska agera trovärdigt och stå upp för mänskliga rättigheter är tiden inne för att snarast införa sådan lagstiftning i Sverige.

ANNONS

Markus Wiechel (SD) Riksdagsledamot utrikesutskottet

Björn Söder (SD) Riksdagsledamot utrikesutskottet

Mats Nordberg (SD) Riksdagsledamot utrikesutskottet

Sara Gille (SD) Riksdagsledamot utrikesutskottet

ANNONS