Underbemanning, hög personalomsättning, svårigheter att behålla personal är vardag. Det är inte arbetsuppgifterna som får personalen att lämna sina jobb, utan den ohållbara arbetsmiljön, skriver debattörerna.
Underbemanning, hög personalomsättning, svårigheter att behålla personal är vardag. Det är inte arbetsuppgifterna som får personalen att lämna sina jobb, utan den ohållbara arbetsmiljön, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Inför 35 timmars arbetsvecka för alla som jobbar inom sjukvården

Debatten om sänkt heltidsmått har tagit fart i Sverige efter att en socialdemokratisk arbetsgrupp föreslagit att sänka heltidsmåttet i Sverige till 35 timmars arbetsvecka. Enligt S-gruppen ska sänkningen vara genomförd år 2035. För att möta sjukvårdens utmaningar borde den politiska ledningen i VGR redan nu överväga ett införande av en 35-timmars arbetsvecka för all sjukvårdpersonal, skriver Christine Marttila och Johnny Sundling, Kommunal.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Till skillnad från tjänstemannayrken, där medarbetarna erbjuds flexibla arbetstider och möjlighet att arbeta hemifrån, saknar sjukvårdens arbetstagare liknande förmåner. Möjlighet att jobba hemifrån finns inte och man tvingas hantera pendlingstider och ha obetald rast som förlänger tiden på jobbet. Här skiljer sig Sverige från Danmark som har betald rast.

Underbemanning, hög personalomsättning, svårigheter att behålla personal är vardag. Det är inte arbetsuppgifterna som får personalen att lämna sina jobb, utan den ohållbara arbetsmiljön.

Facken har upprepade gånger behövt vända sig till Arbetsmiljöverket för att säkra drägliga arbetsförhållanden. Den kroniska underbemanningen i sjukvårdens kärnverksamhet gör att den nya tolkningen av arbetstidslagen, som kräver elva timmars dygnsvila och 36 timmars veckovila, till en omöjlig ekvation. Underbemanning leder till sämre scheman som leder till svårigheter att attrahera och rekrytera. Tighta scheman för att lösa verksamheten går oftast inte att förena med familjeliv och fritid vilket leder till missnöje från personalen som inte får en rimlig återhämtning mellan arbetspassen.

ANNONS

Ett exempel är den ortopediska operationsavdelningen på Mölndals sjukhus, som infört sex timmars arbetsdag

Mitt i denna utmanande situation har vissa avdelningar ändå lyckats. Ett exempel är den ortopediska operationsavdelningen på Mölndals sjukhus, som infört sex timmars arbetsdag. Där trivs personalen, får tid för återhämtning och kan hålla operationssalarna i full gång. Det är en modell som fungerar – som borde inspirera.

Samtidigt tvingas många andra operationsavdelningar kontinuerligt ställa in operationer på grund av personalbrist.

För att möta sjukvårdens utmaningar borde den politiska ledningen i VGR redan nu överväga ett införande en 35-timmars arbetsvecka för all sjukvårdpersonal. Det skulle visa att man tar ansvar för arbetsmiljön och prioriterar vårdens kvalitet och tillgänglighet. En seglivad myt om att sänkt heltidsmått skulle vara dyrt slår vi hål på genom rapporten Tid för förändring, som går igenom forskning på området. Det visar sig att det inte leder till negativa effekter för samhällsekonomin.

Bli en föregångare

Sverige står förhoppningsvis inför en övergång till 35 timmars arbetsvecka inom de kommande åren. Genom att ta initiativet redan nu kan sjukvården i VGR bli en föregångare och visa vägen, det skulle få vårdpersonal att stanna kvar och göra det de är bäst på – att ge patienterna den vård de behöver och förtjänar.

Det är dags att agera. Visa oss nu att VGR kan vara en arbetsgivare som tar ansvar, som sätter både personalen och patienternas välmående i första rummet.

ANNONS

Christine Marttila undersköterska och ordförande Kommunal Östra sjukhuset

Johnny Sundling undersköterska och huvudskyddsombud Östra sjukhuset

ANNONS