Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Samtidigt som Sverige säljer vapen till Saudiarabien bidrar Sida i år med 148 miljoner i humanitärt stöd till Jemen där tusentals barn har dödats och lemlästats av saudiska bomber. Det är en utrikespolitik som inte går ihop, skriver Hans Linde (V).

Inför vapenstopp till diktaturer – nu

DEBATT: Det går inte att exportera vapen till diktaturer och samtidigt påstå att man värnar mänskliga rättigheter. Inför vapenembargo mot Saudi-arabien, skriver Hans Linde (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hans Linde (V), riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson
Hans Linde (V), riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson

I Jemen pågår ett av vår tids blodigaste krig. Under det gångna året har 6 000 människor dödats, hälften av dem civila. Striderna och de massiva bombanfallen har lagt landet i ruiner. I dag är 21 miljoner jemeniter, 80 procent av landets befolkning, beroende av humanitär hjälp.

I mars 2015 inledde en Saudi-ledd koalition omfattande bombanfall i Jemen. Enligt FN har de saudiska flyganfallen dödat 785 barn och lemlästat 1 168. Saudiarabien har dessutom använt klustervapen i Jemen. Vi vet från andra konflikter att 98 procent av klustervapnens offer är civila.

Majoriteten av Saudiarabiens vapen är producerade i EU. Mellan 2009 och 2014 kom 59 procent av de vapen Saudiarabien importerade från just EU. Sverige är inget undantag. Mellan 2004 och 2014 köpte Saudiarabien svenska vapen för över 5,2 miljarder kronor.

Det var därför mycket glädjande att EU-parlamentet den 25 februari i år antog en resolution som kräver ett vapenembargo mot Saudiarabien. Medlemsstaterna uppmanades att sluta exportera vapen till Saudiarabien och EU:s högste representant för utrikesfrågor fick i uppdrag att ta fram ett förslag på vapenembargo.

Nederländerna beslutade i mars att införa ett nationellt vapenembargo mot Saudiarabien. Men tyvärr har EU ännu inte agerat och i Sverige har såväl regeringen som de borgerliga partierna och SD sagt nej till att följa Nederländernas exempel.

Skärpta regler för vapenexport

Samtidigt som Sverige säljer vapen till Saudiarabien bidrar Sida i år med 148 miljoner i humanitärt stöd till Jemen. Det är en utrikespolitik som inte går ihop. Man kan inte med trovärdighet hävda att man är en feministisk regering om man beväpnar den kvinnoförtryckande regimen i Riyadh. Det går inte att exportera vapen till diktaturer och samtidigt påstå att man värnar mänskliga rättigheter.

2011 beslutade riksdagen att man ville se skärpta regler för vapenexport till icke-demokratiska stater. Sen dess har Sverige sålt vapen till diktaturer som Saudiarabien för 15 miljarder kronor. Men vi väntar fortfarande på en skärpt lagstiftning. Regeringen säger att de tidigast våren 2017 kommer presentera förslag på nya regler. Samtidigt kommer allt fler signaler om att man inte kommer införa ett skarpt förbud mot vapenexport till diktaturer.

Det svenska regelverket för vapenexport måste skärpas. Sverige behöver införa ett tydligt förbud mot vapenexport till diktaturer. Ett vapenembargo mot Saudiarabien är ett första steg.

Hans Linde (V)

riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson