Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Attenius (S)
Jonas Attenius (S)

Inför ett stopp för privatisering av välfärden

Det folkliga motståndet mot privatiseringar är stort. Vår gemensamma välfärd ska vara just gemensam – inte en marknad för vinstdrivande företag. Därför föreslår vi ett privatiseringsstopp i Göteborgs stad, skriver Jonas Attenius (S), oppositionsråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Motståndet mot privatiseringar av vår gemensamma välfärd är stort. En folklig majoritet säger nej till vinst i vård, skola och omsorg. Flertalet har, år efter år, i varje tänkbar opinionsmätning och värdemätare, uttryckt sitt starka motstånd mot privatiserad vård och omsorg. Folket sätter välfärden först. Trots detta är det uppenbart att det borgerliga styret, med bara 29 procent av rösterna i ryggen, istället sätter vinstjakten först. Detta är i grund och botten en demokratifråga. Det borgerliga fyrpartistyret försöker, med ett historiskt svagt mandat från väljarkåren, genomföra ett systemskifte i skymundan – och utan folkligt stöd.

Under det senaste halvåret har göteborgarna kunnat läsa om fuskande friskolor, kris inom den tvångsprivatiserade hemtjänsten och olämpliga aktörer på det som kallas för välfärdsmarknaden. Samtidigt rör sig Göteborgs stad i riktning mot en ohållbar ekonomisk situation. I stället för att bekämpa segregation och klassklyftor väljer det borgerliga minoritetsstyret nedskärningar, utförsäljningar och privatiseringar. Vi socialdemokrater väljer en annan väg: Vi vill sätta välfärden först – och då måste vi stoppa den dyra privatiseringsvågen.

Närmast krisartad situation

Danderydsmodellen är på frammarsch i Göteborg. Under förra mandatperioden privatiserade borgerligheten, tillsammans med Sverigedemokraterna, göteborgarnas hemtjänst. Under våren har beslut om tvångsprivatisering av våra äldreboenden och ledsagning fattats – trots att situationen i hemtjänsten är närmast krisartad. Nu senast, precis före sommaren, valde högerstyret att gå vidare med ett införande av så kallad utmaningsrätt. Utmaningsrätt är som specialdesignat för att sätta vinstjakten före välfärden: Systemet bygger på att öppna upp nästan hela välfärden för marknadens aktörer.

Under det senaste halvåret har göteborgarna kunnat läsa om fuskande friskolor, kris inom den tvångsprivatiserade hemtjänsten och olämpliga aktörer på det som kallas för välfärdsmarknaden

Samtidigt vill borgerligheten påbörja en utförsäljning av göteborgarnas gemensamma egendom. De gemensamt ägda bolagen, som med sin utdelning kan finansiera politik mot segregation och fattigdom, ska tvingas till försäljning – trots att många av dem spelar en helt avgörande roll för Göteborgs utveckling. De närmsta två åren planerar styret utförsäljningar på fyra och en halv miljard. Exakt vad som ska säljas har de ännu inte talat om, men Liberalerna har bland annat föreslagit att sälja Göteborgs Energi, vilket riskerar leda till högre elräkningar och mindre miljövänlig energi för göteborgarna.

Direkt oansvarigt

Vi vet vad nästa del i historien blir. När privatiseringar och utförsäljningar skapar sämre ekonomiska förutsättningar för välfärden kommer nedskärningsvågen – och den slår alltid mot de undersköterskor, barnskötare och lärare som arbetar längst ut i linjen, i mötet med göteborgarna. Vi har redan sett det ske i det borgerliga skyltfönstret Danderyd. Socialdemokraterna har därför gått fram med ett skarpt förslag om att stoppa alla borgerlighetens privatiseringar och utförsäljningar i Göteborg.

Privatiseringspolitiken undergräver fullständigt Göteborgs stads förmåga att planera sitt välfärdsåtagande på längre sikt; kommunen har fortsatt ansvaret för att garantera välfärden, men måste alltid stå redo att kompensera för ett privat äldreboende som lägger ner eller minskar antalet platser av vinstmaximerande skäl. I det ekonomiska läge som staden befinner sig i kan vi inte stå med kostsam överkapacitet. Det är direkt oansvarigt. Riksdagsmajoriteten vägrar dessutom stifta lagar som garanterar att varje skattekrona stannar i välfärden. Detta innebär att det finns en stor risk för att resurser som behövs i vården, skolan och omsorgen hamnar någon annanstans - och i värsta fall går till skatteparadis och direktörsbonusar.

Vår gemensamma välfärd ska vara just gemensam, inte en marknad. Om inte det borgerliga styret vill lyssna på oss socialdemokrater hoppas vi att de lyssnar på det flertal av det svenska folket som vill sätta punkt för privatiseringarna. Vi måste sätta välfärden först - då kan vi aldrig acceptera att en enda skattekrona går till vinstjakt.

Jonas Attenius (S)

oppositionsråd