Ändra smittskyddslagen för att ge offentliga arbetsgivare rätt att kräva att anställda är vaccinerade, för att utföra vissa arbetsuppgifter, skriver debattören.
Ändra smittskyddslagen för att ge offentliga arbetsgivare rätt att kräva att anställda är vaccinerade, för att utföra vissa arbetsuppgifter, skriver debattören.

Inför vaccinkrav för vårdpersonal

När äldre och andra sköra patienter hotas av en livsfarlig smitta, då får människor som inte vill ta vaccin ta konsekvenserna av det, skriver bland andra Helene Odenjung (L).

ANNONS
|

Den här veckan släpptes de sista restriktionerna för allmänheten och man kunde tro att pandemin snart är över. Covid-19 är dock i allra högsta grad fortfarande en samhällsfarlig sjukdom – livsfarlig inte minst för äldre och andra i riskgrupp. Vi ser nu hur alltfler återigen smittas på våra äldreboenden, och ett antal till och med avlider, trots att de själva fått två vaccindoser.

Vi drar två tydliga slutsatser av den återigen ökande covid-smittan bland äldre:

Vaccinera med dos 3 snarast: det är ett välkommet besked, för att fylla på skyddet för äldre och andra i riskgrupp.

Ändra smittskyddslagen för att ge offentliga arbetsgivare rätt att kräva att anställda är vaccinerade, för att utföra vissa arbetsuppgifter.

ANNONS

Viktig princip

För oss liberaler är det en viktig princip att människor har rätt till sin fulla personliga frihet – så länge denna frihet inte inskränker andra människors frihet. Och när äldre och andra sköra patienter hotas av en livsfarlig smitta, då får människor som inte vill ta vaccin ta konsekvenserna av det. Då kan man inte utföra alla arbetsuppgifter i vård och omsorg eller andra yrken med många patient- och klientkontakter, som äldrevård, cancervård, neonatalvård, verksamhet för personer med funktionsnedsättning, med mera – men det kan även gälla andra verksamheter nära sköra personer.

Liberalerna vill inte att någon ska ha arbetsuppgifter som utsätter andra för fara. Om en anställd inte är vaccinerad mot till exempel mässling eller covid-19 skulle bedömningen kunna vara att hen helt enkelt inte bör ta hand sköra sjuka eller små ovaccinerade barn, utan överlåta den uppgiften åt kollegor. Möjligheten att ställa det kravet där det verkligen behövs tror vi skulle göra livet tryggare för de som allra mest behöver trygghet. Och det gäller inte bara vårdpersonal utan även personer som arbetar med exempelvis färdtjänst, sjuktransporter, städning, vaktmästeri eller andra tjänster där man kommer nära andra människor i en utsatt situation.

Arbetsgivare kan i dag inte säga upp personer med skälet att de inte är vaccinerade, den ordningen ska bestå. Dock kan det i förlängningen vid omplacering uppstå arbetsbrist.

ANNONS

Människonära yrken

Ingen ska givetvis tvingas till vaccination. Det är en grundlagsskyddad rättighet att avstå från vård och läkemedel, men inte att ha vissa arbetsuppgifter nära sköra människor. Tvång och krav är heller inte huvudspåret för att få fler offentliganställda i människonära yrken att vaccinera sig – vi ska fortsätta arbeta med information, tillgänglighet och uppmuntran.

Vi hoppas och tror att de allra flesta väljer att skydda de individer de arbetar för, på alla sätt de kan. Inklusive med vaccination.

Svårt sjuka patienter, äldre med stora omsorgsbehov, för tidigt födda spädbarn eller små ovaccinerade barn kan inte välja bort vården eller omsorgen. De som arbetar med vården, omsorgen och välfärden kan däremot välja. Vi hoppas och tror att de allra flesta väljer att skydda de individer de arbetar för, på alla sätt de kan. Inklusive med vaccination.

Helene Odenjung (L), gruppledare Liberalerna i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Pär Lundqvist (L), tillträdande hälso- och sjukvårdsregionråd Västra Götaland

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Stockholm (L)

Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson

LÄS MER:Ingamaj, 90: ”I sjukvården ska de vara vaccinerade”

LÄS MER:Smittspridningen minskar men antal avlidna äldre ökar

LÄS MER:Smittan tillbaka på flera av Göteborgs äldreboenden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS