Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man diskuterar kärnkraft när det behövs åtgärder nu, man vill sänka bränslepriser, man beklagar att det skapas klimatångest, det är de andra länderna som ska göra något, det är tekniken som ska lösa det så att vi kan byta blåa investeringar mot gröna och köra vidare. 50 grader i Indien, vad har vi med det att göra? skriver debattören. Bild: Manish Swarup
Man diskuterar kärnkraft när det behövs åtgärder nu, man vill sänka bränslepriser, man beklagar att det skapas klimatångest, det är de andra länderna som ska göra något, det är tekniken som ska lösa det så att vi kan byta blåa investeringar mot gröna och köra vidare. 50 grader i Indien, vad har vi med det att göra? skriver debattören. Bild: Manish Swarup

Indien har 50 grader men här sänker vi bränslepriserna

Den senaste tiden har svenska partier tävlat om vem som kan skaka av sig klimatproblematiken allra skickligast. Man diskuterar kärnkraft när det behövs åtgärder nu, man vill sänka bränslepriserna, man beklagar att det skapas klimatångest. Det är de andra länderna som ska göra något, det är tekniken som ska lösa det så att vi kan byta blåa investeringar mot gröna och köra vidare, skriver Mats Sederholm.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns två huvudsakliga hot mot inte bara Sverige utan mot hela jorden. Klimatproblemet och det minskade stödet för demokratin. Problemen är sammankopplade. Utan en demokrati så saknar vi verktygen för att kunna påverka klimatproblemen. Men demokratin måste fördjupas. Ingen människa vill göra de nödvändiga umbäranden som klimatomställningen kräver om man inte vet att man gör det tillsammans som är brukligt i kristider.

Klimatdebatten präglas just nu av något som liknar fake news eller varför inte escape news, från politiker och tankesmedjor. Bara de senaste veckorna har svenska partier tävlat om vem som kan skaka av sig klimatproblematiken allra skickligast. Man diskuterar kärnkraft när det behövs åtgärder nu, man vill sänka bränslepriser, man beklagar att det skapas klimatångest, det är de andra länderna som ska göra något, det är tekniken som ska lösa det så att vi kan byta blåa investeringar mot gröna och köra vidare. 50 grader i Indien, vad har vi med det att göra?

Och inte sällan visar det sig att förslag på grön omställning likväl kräver ökade fossila utsläpp fast i ett tidigare tillverkningssteg. Vår samhällskultur liknar mest en missbrukares väg mot förfall. Lösningarna måste vara omfattande men också omfamnande.

Skyll inte på omvärlden

Demokrati handlar just om omfamning, att gemensamt vara beredd att ställa upp om de andra också ställer upp. Sluta skyll demokratiproblemet på omvärlden och mörka krafter. Sanningen är att vår demokrati inte levererar lika bra längre. Vi lever i ett teknokratiskt och digitalt system som få känner en anknytning till. Många utsatta tänker: Kapitalism eller Putin, vad är skillnaden för mig? Medbestämmandet måste decentraliseras – några timmars valfrihet var fjärde år - till ett mer medborgarnära och fortlöpande inflytande för att säkra demokratiförtroendet.

Inför riksdagsvalet kommer våra vanliga politiker att undvika krisläget. En majoritet av IPCC forskarna gissar på 3 graders höjning med katastrofala konsekvenser för människor och ekonomi. Trots det undveks kris- och tidsaspekten helt i partiledardebatten. Från vänster till nationalisthöger vill man inte ta i nödvändiga systemförändringar. Rör inte den ekonomiska tillväxten, konsumtionsvanorna, tanken på kortare arbetstid eller lägg er i vårt sätt att bestämma hur demokratin ska utföras. De flesta politiker kommer hellre än att ändra sig, följa sina politiska och ideologiska skepp ner på havsbotten fastsurrade vid rodren.

De vill att medborgarna ska kunna skydda sig, de vill se ett klimatets NATO, en försvarspakt som kan försvara oss mot det största hotet av alla

I Sverige ser det ut som enda alternativet för de klimatoroade är rörelsen och partiet Klimatalliansen. De söker inte partipolitik eller är intresserade av att delta i en huggsexa om makten, de kandidaterna söker inte främst en politisk karriär, de söker bara en sak och det är att lyfta klimatproblemet till ytan. Och de föredrar en allians, en samling vid pumpen. De vill att medborgarna ska kunna skydda sig, de vill se ett klimatets Nato, en försvarspakt som kan försvara oss mot det största hotet av alla. De är lika frustrerade som många väljare men vill kunna öppna dörrarna till riksdagen, gå in, säga det rakt ut och trycka på rätt knappar. De vill vara klimatångesten och vetenskapens röst.

Mats Sederholm, författare och aktiv inom DiEM25 och Klimatalliansen