Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ideologi viktigare än god ekonomi i Majorna-Linné

Hos SDN Majorna-Linnés rödgröna majoritet synes tyvärr ideologi viktigare än god hushållning med skattebetalarnas pengar. Det visar hanteringen av äldreboendet Lotsen, skriver Alliansen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Stadsdelen Majorna-Linné står inför stora utmaningar, med en åldrande befolkning och en ansträngd ekonomi. Eftersom intäkterna inte går att påverka krävs anpassningar så att välfärden maximeras för varje betald skattekrona. Ekvationen är svårlöst då lagar ska följas samtidigt som bästa tänkbara välfärd ska levereras. Det torde därför vara självklart att se över alla möjligheter att effektivisera verksamheten.

Stadsdelen beslutade under hösten att avtalet med Vardaga AB skulle förlängas för driften av äldreboendet Lotsen. Boendet består av 60 demensplatser och har drivits av Vardaga AB sedan 2011. Lotsen är uppskattad och verksamheten är, enligt stadsdelsförvaltningens bedömning, av god kvalitet.

Stor besparing

Kostnaden för varje demensplats på Lotsen är 179 000 kronor lägre per år när det drivs av Vardaga AB, i stället för i egen regi. Med 60 platser på boendet innebär det en årlig besparing för kommunen om drygt tio miljoner kronor.

Vardaga AB har således lyckats driva Lotsen till en låg kostnad och med god kvalitet. Därför yrkade Alliansen att förvaltningen skulle undersöka hur Vardaga AB lyckas med detta. En sådan översyn hade kunnat ge nyttig information och utgöra underlag för effektiviseringar av stadsdelens egen verksamhet. Yrkandet röstades dock ner av den rödgröna majoriteten, som härigenom sade nej till möjligheten att hitta effektivare sätt att driva vår egen verksamhet. I avsaknad av argument kan vi bara gissa varför; Lotsen bedrivs av en privat aktör medan den politiska majoriteten vill se att all verksamhet bedrivs i kommunal regi.

Ideologin viktigare

De flesta av oss politiker engagerar oss av ideologisk övertygelse och för att vi brinner för något, vilket är bra. Men när vi får väljarnas förtroende har vi också ett ansvar, att se till samhällets bästa och att värna om medborgarnas skattepengar. För oss allianspolitiker i Majorna-Linné framstår det som uppenbart att den rödgröna majoriteten väljer att bortse från den senare aspekten. Hos Majorna-Linnés majoritet synes tyvärr ideologi viktigare än god hushållning med skattebetalarnas pengar.

Sivert Aronsson (L)

ersättare SDN Majorna-Linné

Ann-Christine Nilsson (L)

ledamot SDN Majorna-Linné

Marie-Louise Hänel Sandström (M)

2:e vice ordförande SDN Majorna-Linné