Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Yimbys värld finns inte plats för barnfamiljer

Får lobbyorganisationen Yimbys idéer om att bygga en allt tätare stad få fotfäste kommer utflyttningen av de relativt välbeställda barnfamiljerna att fortsätta i än större omfattning, skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Göteborgs stadsplan, 30/8

När lobbyorganisationen Yimby (Yes in my backyard) skriver debattartiklar riktar de sig inte till stadens invånare, utan till politikerna som bestämmer stadsutvecklingen i Göteborg. De kunde lika gärna skickat brev direkt till byggnads- och fastighetsnämnderna.

Översätter man Yimbys linje i termer som vanligt folk förstår innebär den kortfattat: Fler höga hus (skyskrapor), trängre boende per markyta (tätare mellan husen), färre p-platser (trots fler boende) och höjda p-taxor, bebygg även grönområden, samt bygg småaffärer i markplan. Idyllteorin är att man aldrig ska behöva förflytta sig speciellt långt från bostaden.

Avskyr villor

Vidare avskyr de villabebyggelse och stormarknader, och tar gärna till nedsättande ord på före- teelser som man vill bekämpa (”villamattor”).

Samtidigt som Yimby förfasas över kranskommunernas fortsatta utbyggnad av villabebyggelser, vilket i sig ger ökad pendling till/från Göteborg, har man inget realistiskt eget alternativ. Att tro att de som valt att bo i ytmässigt generöst tilltagna villor i andra kommuner skulle flytta in till nybyggda, dyrare, mindre och trängre bostäder i Göteborg är redan på förhand en förlorad kamp.

Det finns andra värden med att bo i en lugn villamiljö, något som Yimby varken förstått eller kan acceptera.

Om medborgarna efterfrågar villor är det förstås bättre för Göteborg om dessa skattebetalare fortsätter bo i kommunen, än att de flyttar sina skatter någon annanstans.

Skulle Yimbys idéer få fotfäste skulle utflyttningen av de relativt välbeställda barnfamiljerna fortsätta i än större omfattning. Redan i dag är ”skatteflykten” till andra kommuner ett problem, samtidigt som de med lägre inkomster eller de med bidragsberoende blir en allt större grupp i Göteborg. Vilket på sikt kan kräva skattehöjningar. Vilket i sin tur leder till att kranskommuner med lägre skatt blir ännu attraktivare.

Claes Westberg (VV)

partiledare, Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare