Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

I Yimbys värld finns inte plats för barnfamiljer

Får lobbyorganisationen Yimbys idéer om att bygga en allt tätare stad få fotfäste kommer utflyttningen av de relativt välbeställda barnfamiljerna att fortsätta i än större omfattning, skriver Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Göteborgs stadsplan, 30/8

När lobbyorganisationen Yimby (Yes in my backyard) skriver debattartiklar riktar de sig inte till stadens invånare, utan till politikerna som bestämmer stadsutvecklingen i Göteborg. De kunde lika gärna skickat brev direkt till byggnads- och fastighetsnämnderna.

Översätter man Yimbys linje i termer som vanligt folk förstår innebär den kortfattat: Fler höga hus (skyskrapor), trängre boende per markyta (tätare mellan husen), färre p-platser (trots fler boende) och höjda p-taxor, bebygg även grönområden, samt bygg småaffärer i markplan. Idyllteorin är att man aldrig ska behöva förflytta sig speciellt långt från bostaden.

Avskyr villor

Vidare avskyr de villabebyggelse och stormarknader, och tar gärna till nedsättande ord på före- teelser som man vill bekämpa (”villamattor”).

Samtidigt som Yimby förfasas över kranskommunernas fortsatta utbyggnad av villabebyggelser, vilket i sig ger ökad pendling till/från Göteborg, har man inget realistiskt eget alternativ. Att tro att de som valt att bo i ytmässigt generöst tilltagna villor i andra kommuner skulle flytta in till nybyggda, dyrare, mindre och trängre bostäder i Göteborg är redan på förhand en förlorad kamp.

Det finns andra värden med att bo i en lugn villamiljö, något som Yimby varken förstått eller kan acceptera.

Om medborgarna efterfrågar villor är det förstås bättre för Göteborg om dessa skattebetalare fortsätter bo i kommunen, än att de flyttar sina skatter någon annanstans.

Skulle Yimbys idéer få fotfäste skulle utflyttningen av de relativt välbeställda barnfamiljerna fortsätta i än större omfattning. Redan i dag är ”skatteflykten” till andra kommuner ett problem, samtidigt som de med lägre inkomster eller de med bidragsberoende blir en allt större grupp i Göteborg. Vilket på sikt kan kräva skattehöjningar. Vilket i sin tur leder till att kranskommuner med lägre skatt blir ännu attraktivare.

Claes Westberg (VV)

partiledare, Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare