Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Människor tigger inte för att de vill. Problemet är inte att priviligerade kungsbackabor tvingas se på tiggare som sitter utanför ens matbutik. Problemet är att människor är så fattiga så att de inte har något annat val. Att förbjuda fattigdom - hjälper ingen, skriver debattörerna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Människor tigger inte för att de vill. Problemet är inte att priviligerade kungsbackabor tvingas se på tiggare som sitter utanför ens matbutik. Problemet är att människor är så fattiga så att de inte har något annat val. Att förbjuda fattigdom - hjälper ingen, skriver debattörerna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

I dag är en skammens dag för Kungsbackas politiker

I dag inför Kungsbacka kommun som den första i Västsverige tiggeriförbud. Vi kan aldrig acceptera att människors vädjan om hjälp skulle vara ett brott. Istället för att kriminalsera tiggarna bör vi hjälpa dem och satsa på fattigdomsbekämpning, skriver Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den inhumana människosynen sprider sig runt om i landet. Kommun efter kommun inför tiggeriförbud eller tillståndsplikt för att tigga. Från och med i dag införs tiggeriförbud i Kungsbacka. Grön Ungdom kan aldrig acceptera att människors vädjan om hjälp kallas för ett brott. Men det räcker inte att låta bli att kriminalisera samhällets mest utsatta. Vi måste också svara på deras vädjan om hjälp. För Grön Ungdom står det klart att det som bekämpar fattigdom inte är populistiska utspel utan just fattigdomsbekämpning.

I Kungsbacka har politiker från M, KD, SD och det lokala partiet Kungsbackaborna valt att införa tiggeriförbud. Att politiker förbjuder människor från att tigga visar vilken unken människosyn vissa politiska partier kan ha. Det är en skam.

Inte har något val

Människor tigger inte för att de vill. Problemet är inte att priviligerade kungsbackabor tvingas se på tiggare som sitter utanför ens matbutik. Problemet är att människor är så fattiga så att de inte har något annat val. Att förbjuda fattigdom - hjälper ingen. Politikens uppgift kommer och ska alltid vara att bekämpa fattigdom, allt annat är att släppa sitt ansvar. Därför är det så viktigt att vi som tror på ett medmänskligt samhälle också levererar solidarisk politik för samhällets mest utsatta.

Vi i Grön Ungdom uppmanar de politiker i Kungsbacka som faktiskt står upp för medmänsklighet att göra allt i sin makt för att på riktigt förbättra situationen i Kungsbacka, inte bara för tiggande EU-migranter utan också för många andra som lever i social utsatthet. Vi vill se:

1. Tak över huvudet.

Att ha tak över huvudet är en förutsättning för att komma ur utanförskap. När du inte behöver ägna varje dag åt att oroa dig över var du ska sova för natten kan du istället tänka på studier, jobbsökande eller din familjs välbefinnande. Att inte ha tak över huvudet däremot, innebär en kraftigt ökad risk att utsättas för eller hamna i kriminalitet. Därför bör alla - EU-migranter såväl som andra - i akut hemlöshet erbjudas tillgång till långtidshärbärgen.

2. Vatten och sanitet.

Konsekvenserna av att inte ha tillgång till rent vatten är många. Risken för sjukdomar ökar kraftigt, samtidigt som den mänskliga värdigheten och den kroppsliga integriteten sätts ur spel när smutsen tränger sig på. Det finns inga val när det handlar om kroppsliga behov - tillgång till vatten är en mänsklig rättighet. Därför bör Kungsbacka garantera alla som befinner sig inom kommunen tillgång till rinnande vatten och grundläggande sanitet.

3. Tillgång till vård.

I Sverige finns sedan 2013 en lag som ger asylsökande och papperslösa rätt till subventionerad sjukvård. Men utsatta EU-medborgare, som ofta saknar ett europeiskt sjukförsäkringskort, bedöms sällan omfattas av den lagstiftningen. Att lagens tillämpning är godtycklig och att en särskilt utsatt grupp i praktiken inte ges tillgång till vård är både rättsosäkert och orimligt. Därför bör alla i Sverige ha tillgång till vård, utan diskriminering.

Debatten om människorna som tvingas tigga på gatan för sitt levebröd kan inte fortsätta kretsa kring hur det ska bli svårare, jobbigare eller rakt av förbjudet att be om hjälp. Vi har ett ansvar för våra medmänniskor. Det är vad solidarisk politik handlar om.

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom riks

David Ling, språkrör Grön Ungdom riks

Alma Gunnarsson, språkrör Grön Ungdom Väst

Axel Lundholm Ericson, språkrör Grön Ungdom Väst

Markus Kerttu, språkrör Grön Ungdom Halland

Olivia Fransson, språkrör Grön Ungdom Halland