Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jimmy Nilsson, rådgivare Spelberoendes förening Göteborg

Hysén & C:o – nobba spelbolagen och rädda liv

Den senaste tiden har jag fått inte mindre än tre samtal om att någon tagit livet av sig på grund av spelmissbruk, senast en 19-årig kille som inte orkade dölja sitt spelande mer för flickvän och föräldrar. Att stora sportprofiler som Glenn Hysén och C:o gör reklam för snabba spelformer som är starkt beroendeframkallande känns inte bra, skriver Jimmy Nilsson, Spelberoendes förening Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag tror det är väldigt svårt för de flesta människor att förstå hur starka krafter det är i framförallt de snabba spelformerna. Att fullt friska, kloka och underbara personer kan gå över de mest hemska gränserna och såra nära och kära och skada sig själva och sin omgivning för all framtid. Jag pratar inte om några få udda och konstiga typer utan detta är helt vanliga personer som kan vara din vän, ditt barn, din arbetskollega eller förälder. I Sverige finns det hundratusentals människor som drabbats av spelandets baksida.

Eftersom det är ett dolt missbruk som varken luktar eller syns så hinner det oftast gå otroligt långt innan bubblan spricker och många gånger slutar det i mörka tankar för att det inte finns något hopp kvar. Du har ljugit för dem du älskar mest och gjort allt som står i din makt för att ställa saker till rätta och bespara dem från dina misstag, men det enda du lyckats med är att gräva din grav ännu djupare.

Skammen att du lånat eller tagit pengar och spelat bort som du inte har råd med gör att du ljuger och döljer ditt spelande i väntan på att du skall vinna tillbaka allt, men då är det redan försent, speldjävulen har satt klorna i dig. Trots att du alltid varit en ärlig och lojal person så befinner du dig plötsligt i en situation där du går över gräns efter gräns tills allt är svart. Kraften eller modet att möta den besvikelse hos nära och kära är obefintlig och det verkar inte finnas någon annan väg än att lämna denna värld.

Slår direkt på hjärnans belöningscentrum

Allt kanske började med en hundralapp för nöjes skull, du ser reklamen med alla kändisar som uppmanar dig att ta chansen och vara med i spänningen och leva livet. Väldigt få vet att de snabba spelen som exempel livebetting och nätkasino är otroligt beroendeframkallande och slår direkt på hjärnans belöningssystem och du kan vara fast på några minuter.

Det känns snart som att halva Sveriges kändiskår gör reklam för dessa spel – Glenn Hysén och Frank Andersson är bara några av dem. Jag antar att de inte förstår allvaret att som kända sportprofiler ungdomar ser upp till uppmana dem att ge sig in i denna farliga värld som förstör liv och splittrar mängder av familjer varje år. Bara i Sverige är det över 82 000 barn som tvingas leva med någon som är spelberoende. Dessutom är det olagligt att sända denna reklam i Sverige vilket gör det hela ännu värre att stå bakom. Så jag vädjar till er alla att ta avstånd och låta moral och sunda värderingar gå före vinstintressen. Ni kan rädda liv, så var med och påverka spelmarknaden i rätt riktning där vi tar ansvar och värnar om varandra i stället.

Jag har själv suttit i ett spelmissbruk och vet hur långt det kan driva en människa och hur starka krafterna är, men nu jobbar jag sedan fyra år tillbaka på Spelberoendes förening Göteborg. Jag träffar dagligen människor som drabbats av spelandets baksida. Det är hemskt att se så många fina människor behöva genomlida sorg, besvikelse, maktlöshet och raserad ekonomi på grund av att de helt oskyldigt börjat spela ovetandes om de många faror och alla negativa sidor som spelet har.

Nyligen tre samtal om självmord

Den senaste tiden har jag fått inte mindre än tre samtal som handlat om att någon tagit livet av sig på grund av spelmissbruk, senast gällde det en 19-årig kille som inte orkade dölja sitt spelande mer för sveket mot flickvän och föräldrar kändes för tungt och han tog därför sitt liv. Jag vill att Sverige skall vakna. Hur många liv är det värt att offra för att spelindustrin skall kunna växa?

Detta gift sprider sig mer och mer och ett fåtal människor tjänar miljoner på andra människors lidande. Forskarna jämför de snabba spelen med de tyngsta drogerna där hjärnans belöningssystem blir skadat och förnuftet är som bortblåst. Om du misstänker att du själv är spelberoende eller har någon i din närhet, tveka inte att ta hjälp genom att höra av dig till oss eller liknande organisation som hjälper spelare och anhöriga. Tyvärr finns det långt ifrån tillräckligt med resurser och det finns inte samma hjälp för alla eftersom politikerna otroligt nog inte skrivit in spelberoende i socialtjänstlagen ännu. Visst kommer det bli kostsamt i början, men i längden slipper vi kostnader för självmord, sjukskrivningar och kriminalitet.

Får inte tillåtas härja fritt

Spelutredningen är i full gång och det är dags att ta krafttag mot alla spelbolag som tar vinst före ansvar, vi behöver ta tillbaka kontrollen och inte låta utländska spelbolag härja fritt och sätta krav för hur den nya spellagstiftningen skall se ut. För mig är det självklart att vi skall fokusera på hur vi på bästa sätt stänger ute och förhindrar att folk spelar på dessa bolag som inte följer svensk lag. Om man skall få licens att tillhandahålla spel i Sverige skall du i första hand värna om folkhälsan. Inte tillåta spel om pengar på de mest beroendeframkallande spelen, stänga av personer som uppvisar ett osunt spelande och sist men inte minst ta bort den fruktansvärt lockande och vilseledande spelreklamen som sköljer över oss och sen bara är ett knapptryck ifrån katastrof.

Enda sättet att bli en riktig vinnare är att sluta spela.

Jimmy Nilsson

rådgivare

Spelberoendes förening Göteborg