Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hyresrätten måste reformeras om den ska bestå

Det är bra att hyresrättens framtid engagerar. Hyresrättens förutsättningar behöver snarast reformeras om den alls ska finnas kvar. Vi skulle gärna höra pensionärsföreningarnas förslag, skriver Rudolf Antoni och Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hyrorna Göteborg, 14/12

Hyresrätten är en fantastisk boendeform. Du har kort bindningstid och det behövs ingen stor kapitalinsats. Om vitvarorna går sönder byts de ut och detsamma gäller om taket behöver lagas eller trapphuset städas.

Hyresrätten är idealisk för den som inte orkar eller hinner med det underhåll som hus och tomt kräver och för den som inte vill eller kan köpa sitt boende. Trots det håller hyresrätten successivt på att försvinna. Det visar inte minst färska siffror från Boplats Göteborg där antalet annonserade lägenheter i år minskat med 17 procent samtidigt som antalet sökande per lägenhet ökat med 26 procent. Kötiden är många år.

Har havererat

Bostadsmarknaden i Sverige har havererat och en av de främsta orsakerna är hyresregleringen. Det är inte bara något vi tycker. Det pekas också ut av bland andra Boverket, OECD och EU-kommissionen. Hyrorna sätts i årliga förhandlingar med Hyresgästföreningen där de har vetorätt och inget incitament att komma överens om en rimlig hyresutveckling. Deras enda uppdrag är att hålla hyrorna nere för dem som redan har en lägenhet. För övriga bostadssökande är det ett dråpslag.

Det är i denna kontext vi har strandat hyresförhandlingarna i Göteborg. Det är den väg som lagen förespråkar då parterna inte kan komma överens. Ett antal pensionärsföreningar kallar nu vårt agerande för ett spel med hyresgästernas ekonomi. Vi menar att vi tar vårt samhällsansvar genom att långsiktigt värna hela bostadsmarknaden, både för dem som har en bostad och dem som står utan.

Bra engagemang

Det är bra att debatten om hyresrättens framtid engagerar och vi skulle gärna höra pensionärsföreningarnas reformförslag, särskilt för alla deras medlemmar som i dag bor i stora villor eller bostadsrätter och som helst vill sälja för att flytta till en mindre, bekymmersfri hyresrätt samtidigt som det frigörs pengar som sätter guldkant på tillvaron.

Hyresrätten behövs men dess förutsättningar behöver reformeras om den alls ska finnas kvar.

Rudolf Antoni

vice vd, Fastighetsägarna GFR

Rikard Ljunggren

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna GFR