Hyresrätten har blivit den mest hotade bostadsformen

Vi är några pennstreck och politiska beslut bort från en verklighet där framtidens bostäder för mindre bemedlade och lägre medelklass kommer att var nödbostäder i mikrolådor på 20 kvm vid en industrianläggning i stadens utkant. När marknadsförespråkarna och rika fastighetsägare dominerar debatten och tre miljoner hyresgäster betraktas som ett särintresse har vi ett demokratiskt problem, skriver Christina Abrahamsson.

ANNONS
|

I tystnaden kan man bygga hemliga rum med destruktiva planer som kan sättas i verket i små steg. Vi vet vad som hände med SD när de inte fick tillträde till politikens finrum och därmed fick stå politisk oemotsagda – de växte.

På samma vis fungerar de så kallade bostadspolitiska sanningarna när affärsvärldens chefsekonomer på Nordea, SEB och Swedbank får spå utvecklingen och ta över problemformuleringen inom bostadspolitiken på bästa sändningstid. De skriver rapport efter rapport och bedyrar att det är marknadshyror, sänkt reavinstskatt och förenklade byggregler som är lösningen på bostadsbristen och Fastighetsägarna, byggföretag och även statliga Boverket stämmer in. De representerar särintressen men det är Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder, som representerar cirka tre miljoner hyresgäster, som beskylls för denna roll och får därför aldrig inbjudan till SVT:s Agenda och andra forum som når många åhörare.

ANNONS

Det är ett demokratiskt problem att de som bor i hyresrätten, den mest hotade bostadsformen, får höra dessa myter upprepas i media som mantra för att till slut bli sanningar – trots att de i realiteten speglar särintressen. Hur ska man då kunna göra ett korrekt val och inte rösta bort sin bostad?

De små stegens tyranni

Marknadsförespråkarna har förstått att politikerna inte kommer att ta beslut om marknadshyror, därför försöker de använda andra ord och förändra systemet steg för steg.

1. Hyresregleringslagen togs bort (1975).

2. Prövningen av allmännyttans hyresledande roll i EU. Resulterade i ny lagstiftning där allmännyttan fick marknadsmässiga avkastningskrav (2011).

3. Driva fram presumtionshyror i nyproduktionen – fri hyressättning.

4. Strandar hyresförhandlingar för att skada förhandlingssystemet med Hyresgästföreningen.

5. Social housing, indexering av hyror, förändrat bostadsbidrag/långa kontrakt.

6. Sälja ut allmännyttan med argumentet: blandad bebyggelse motverkar segregation.

Vi lever ju inte i någon kommunistisk diktatur och företag måste få växa sig starka. Men om vi ställer ökad förmögenhet hos Sveriges fastighetsmiljardärer mot höjda skatter för oss skattebetalare för att höjda bostadsbidrag och socialbidrag, vilket ovillkorligen sker vid marknadshyror – läs Tyskland där statens utgifter ökat med miljarder när marknadshyra infördes – och renoveringar där var tredje kan tvingas flytta, så blir man mer tveksam, eller hur? (Var tredje kan tvingas flytta, studie av Palmstierna/Bergenstråhle 2017).

ANNONS

Lönsam bransch

Tidskriften Veckans Affärer listar varje år alla Sveriges miljardärer. 2016 innehåller listan 178 personer, varav 21 har starka kopplingar till fastighetsbranschen. Totalt är de goda för 183 miljarder kronor. Här finns Stena Line (förmögenhet 45 miljarder) som ville renovera Pennygången i Högsbo, Göteborg, med hyreshöjningar på upp till 60 procent vilket skulle innebära att var tredje hyresgäst kunde behöva flytta. Vi hittar Balders vd (förmögenhet 17 miljarder) som nu strider för samma hyreshöjningar på Långströmsgatan på Hisingen, Göteborg.

”Fastighetsbolagen påstår ofta att det är omöjligt att byta stammar utan att riva ut de gamla köken och badrummen. Forskarna hävdar att detta ofta går utmärkt i mindre expansiva områden, liksom i bostadsrättsföreningar som vill hålla kostnaderna nere för sina medlemmar”, enligt forskarnätverket Crush (DN 24/3-17).

I dag är Ahmed bostadslös, i morgon kan det vara Anna och Erik om vi fortsätter lyxrenovera bostäderna för att öka fastighetsbolagens intäkter genom höjda hyror. Vi behöver en förändrad lagstiftning kring renovering, i dag dömer Hyresnämnden i princip uteslutande till fastighetsägarens fördel.

Genom att sälja ut allmännyttan frigörs visserligen kapital men räntan är låg och man borde i stället i bostadsbristens Sverige bygga prisvärda hyresrätter så alla kan få bo till en rimlig kostnad. Vi ska inte sälja ut social bostadspolitik för kortsiktiga vinster för kommunen. Det finns dessutom många exempel när kommuner fått köpa tillbaka vanskötta områden till betydligt högre belopp än vad man sålt för. Det är en dålig affärsidé och det sker i slutna rum med hänvisning till affärssekretessen.

ANNONS

Vill sälja ut allmännyttan

I Göteborg driver Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna ett förändrat ägardirektiv där de vill sälja ut allmännyttan, det sker helt utan debatt i media. Detta är ett demokratiskt problem då det på sikt förändrar samhällsstrukturen. Marknadsförespråkarna har förstått att detta är en framkomlig väg till marknadshyra, ett led i att göra Sverige ännu otryggare om man inte är förmögen.

Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Vi är några pennstreck och politiska beslut bort från en verklighet där framtidens bostäder för mindre bemedlade och lägre medelklass kommer att var nödbostäder i mikrolådor på 20 kvm vid en industrianläggning i stadens utkant. Vi står vid ett vägval i svensk politik där flera partier i riksdagen öppnar upp för olika former av socialbostäder, det är så det börjar.

Christina Abrahamsson

gräsrot

ANNONS