Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns sannolikt inget annat land i världen där det tar upp till 15 år att hitta en bostad. Det är ett tveksamt världsrekord som slår mot individen, samhället och tillväxten. Ska hyresrätten överleva måste politikerna vakna och våga ta i i problemen med dagens hyressystem, skriver debattören.

Hyresrätten är hotad – törs politikerna ta i problemen?

Hyran för 43 000 lägenheter i Göteborg har efter ett år av förhandlingar inte lyckats komma i mål. Med Hyresgästföreningens stryptag om hyreshöjningar bevittnar vi nu troligen den svenska förhandlingsmodellens kollaps. Om inget görs kommer antalet hyresrätter att bli än färre i framtiden, skriver Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Snart ett år har gått sedan hyresförhandlingarna för drygt 43 000 lägenheter strandade i januari. Hittills har endast ett fåtal lägenheter prövats. I nuvarande takt tar det flera hundra år innan hyrorna för 2016 fastställts. Under tiden byggs en hyresskuld upp för tusentals göteborgare, då Hyresgästföreningen (HGF) vägrar medverka till en förlikning.

I november vann Fastighetsägarna ett principiellt viktigt avgörande i hyresnämnden. HGF försökte då fördröja prövningarna, genom att framföra processtekniska invändningar som för en lekman är obegripliga. I stället borde man som ansvarstagande part medverka till att hitta en lösning.

I samband med nämndens beslut sa HGF i media att de inte kommer att delta i varken medling eller förlikning. I stället vill de inrätta ett oberoende medlingsinstitut. Men det finns redan i dag. Hyresnämnden är enligt lag skyldig att försöka medla, men båda parter måste acceptera en medling.

Varför HGF, som vid tre tillfällen avvisat vår inbjudan till medling, inte anser att hyresnämnden som oberoende domstol, är rätt part att medla är obegripligt. Ska hyresgästerna vänta tills riksdagen ändrat lagstiftningen och inrättat ett annat medlingsinstitut, och under tiden bygga upp ett berg av hyresskulder? Vår hand är utsträckt för att med hjälp av hyresnämnden hitta en snabb lösning på en ohållbar situation.

Har fått veto

Djävulens bästa trick är att låtsas att han inte finns. På samma sätt hävdar HGF att hyresregleringen inte finns. Det är inte sant. I själva verket är det HGF som är hyresregleringen. Enligt lag ska hyran motsvara hyresgästernas värderingar – inte deras betalningsförmåga eller hyresvärdens ekonomi. Bruksvärdesprincipen är i grunden tänkt som marknadshyra. Men genom hyresförhandlingslagen har HGF fått ett veto mot hyreshöjningar. Det går nämligen inte att tvinga fram en förhandlingslösning mot deras vilja. Accepterar inte fastighetsägaren deras slutbud, kan HGF sätta sig med armarna i kors och avvisa medling. Enda konsekvensen av en misslyckad förhandling är ju en utebliven hyreshöjning.

För fastighetsägaren återstår då att be hyresnämnden att fastställa ny hyra för varje enskild lägenhet, vilket är en tidsödande process som kostar samhället miljontals kronor i onödan. Strandningen i Göteborg visar att domstolsförfarandet inte är en framkomlig väg. Det beror inte på hyresnämnden, som gör vad de kan. Även de är offer för ett hyressättningssystem som nått vägs ände. Om inget görs, kommer antalet hyresrätter att bli färre i framtiden.

Allt färre hyresrätter byggs

Förra året tillkom 2 100 nya bostadsrätter men bara 600 nya hyresrätter i Göteborg. I år byggs ännu färre hyresrätter. I Stockholms innerstad har hyresrättens andel fallit från 90 till 35 procent på 40 år. Trenden har drivits av en kraftig ökning av bostadsrättspriserna till följd av bostadsbristen. Göteborg har inte haft en lika stark trend, men de senaste tio åren har kvadratmeterpriserna för bostadsrätter ökat med 260 procent. Det ska sättas i relation till årets hyreshöjningar på 0,5 procent – de lägsta på tio år.

Den ökade avkastningen på hyresfastigheterna beror därför, paradoxalt nog, på att bostadsrätterna stiger i pris då det inte längre finns hyresrätter att få tag på, på grund av de låga hyrorna. Men enda sättet för hyresvärden att få ut värdeökningen är att sälja. Då står oftast en bostadsrättsförening för köpet, vilket innebär att hyresrättens andel kommer att minska även i Göteborg.

Resultatet av dagens hyressättning är färre hyresrätter, ökad bostadsbrist och en växande svart marknad. De stora förlorarna är alla nyanlända som trängs ihop i små lägenheter, ungdomar som vill flytta hemifrån, par som vill flytta ihop eller separera och alla som hittat ett nytt jobb på annan ort.

Tveksamt rekord

Det finns sannolikt inget annat land i världen där det tar upp till 15 år att hitta en bostad. Det är ett tveksamt världsrekord som slår mot individen, samhället och tillväxten. Med HGF:s stryptag om hyreshöjningar bevittnar vi nu troligen den svenska förhandlingsmodellens kollaps. Är politikerna intresserade av att det ska finnas hyresrätter kvar i framtiden, krävs att hyresregleringen avskaffas. Den bör ersättas av en modell som bygger på avtalsfrihet, förutsägbarhet för både hyresgäster och fastighetsägare samt ett starkt konsumentskydd.

HGF står i dag ensamma om att försvara dagens hyressystem. I realiteten ber de för sin sjuka mor, då de får över 200 miljoner kronor om året i så kallad förhandlingsersättning, även av alla de hyresgäster som inte är medlemmar hos dem. De flesta andra experter, forskare, myndigheter och institutioner, anser att hyresregleringen är skadlig för samhället, förvärrar bostadsbristen och måste avskaffas. Frågan är vad som krävs för att politikerna ska våga ta tag i problemet?

Rikard Ljunggren

näringspolitiskt ansvarig, Fastighets-ägarna Göteborg