Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyran ska avspegla kvaliteten

Vi vill se större genomslag för hyresgästernas värderingar. Det är ett mål vi är överens om med Hyresgästföreningen, skriver Fastighetsägarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi är förvånade över Hyresgästföreningens (HGF) utspel där de kräver återhållsamhet i årets hyresförhandlingar. För det första brukar vi inte förhandla hyror i tidningen. För det andra har vi de senaste tio åren varit överens om på vilka grunder hyror sätts. I kvalitetshyresprojektet har vårt gemensamma mål varit att hyrorna ska differentieras så att de på sikt helt avspeglar boendekvaliteten. Detta är ett ständigt arbete vi gör tillsammans med det gemensamma målet att nå hyror i balans år 2020. Arbetssättet har hittills gett resultat. Trots att snitthyran i Göteborg är lägre än i både Malmö och Stockholm har vi här den mest utvecklade differentieringen.

Att, som HGF gör, blanda ihop vårt krav på fortsatt differentierade hyreshöjningar med den genomsnittliga bedömningen av förvaltningskvaliteten bland privata fastighetsföretag är olyckligt. Vi vill se större genomslag för hyresgästernas värderingar, vilket innebär en ökad skillnad mellan de lägenheter som hyresgästerna värdesätter högst och de som värdesätts lägst. Att titta på genomsnittet är kontraproduktivt.

Vi i fastighetsbranschen vill komma bort från synsättet att våra kunder, hyresgästerna, utgör en enhetlig och dessutom underprivilegierad samhällsgrupp. Det är föråldrat, det är destruktivt för hyresrätten som boendeform och framförallt är det inte sant. Vi vill ta ansvar för hyresrätten och hoppas att HGF fortsatt vill arbeta med oss mot hyror som avspeglar kvaliteten i boendet och en hyresmarknad i balans. Vi vill även i fortsättningen arbeta tillsammans med HGF för skattemässigt neutrala villkor mellan upplåtelseformerna och för lägre kommunala taxor. I dessa frågor är vi överens.

Lars Stjernfelt

affärschef, Fastighetsägarna GFR

Rudolf Antoni

näringspolitisk chef, Fastighetsägarna GFR