Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hyckleri om fredsprocessen

Jag tycker den bosättningspolitik som förs på Västbanken är fel. Och jag tror på en tvåstatslösning. De organisationer som Olle Katz själv stödjer och är aktiv i visar knappast vägen för en tvåstatslösning, skriver David Schreiber.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Israel-Palestina, 26/8

När Olle Katz skriver att Ebba Busch Thor (KD) och Birgitta Ohlssons (L) medverkan vid Sionistiska Federationens (WZO) möte i söndags (28/8) innebär ett ”avståndstagande från fredsprocessen” mellan Israel och Palestina gör han det utan självinsikt. Jag skulle vilja påstå att det till och med rör sig om hyckleri.

Självklart ska man hålla koll på vilka samarbeten som organisationerna man stödjer har. Som politiker och ledare för ett riksdagsparti är detta än viktigare, se bland annat exemplet Mehmet Kapplan (MP). Men Olle Katz, man pekar inte finger åt någon om man är en lika stor kålsupare själv.

WZO har långt ifrån alla rätt, men de organisationer som Olle Katz själv stödjer och är aktiv i visar knappast vägen för en tvåstatslösning. Olle Katz är talesperson för Judar för Israelisk-Palestinsk fred (JIPF). Organisationen och dess ledare stödjer bland annat Ship to Gaza som har haft täta samarbeten med organisationer som genomsyras av antisemitism, till exempel turkiska IHH och även Free Gaza Movement som påstår att världens media styrs av den israeliska lobbyn (läs mer på instagramkontot ”judehatet”). Det ska tilläggas att JIPF:s talespersoner själva varit i blåsväder beträffande antisemitiska yttranden, till exempel har de sagt att de inte får uttala sig i media som ”uppslukats av Bonnier-imperiet”.

Det är hyckleri

Olle Katz säger sig verka för fred, empati och en tvåstatslösning medan han i själva verket samarbetar med organisationer som underblåser hat, konspirationer och rasism. Det är hyckleri. När Olle Katz och JIPF stödjer dessa organisationer och samtidigt beskyller andra för att ta avstånd från fredsprocessen saknar man helt enkelt trovärdighet i debatten.

Stödjer jag då WZO i just den här frågan? Nej, det gör jag inte. Jag tycker den bosättningspolitik som förs på Västbanken är fel. Jag tror på en tvåstatslösning med stöd och sympati för båda parter. För att nå dit krävs en nyanserad och saklig debatt. En debatt som Olle Katz hämmar genom sitt agerande.

David Schreiber

advokat