Frågan om möjligheten till permanentboende bör breddas till alla kolonistugeområden där Göteborgs stad i dag arrenderar ut marken. Men att bygga bostäder för nyanlända vid Fagerdals kolonistugeområde är en riktigt dålig idé, skriver Hampus Magnusson.
Frågan om möjligheten till permanentboende bör breddas till alla kolonistugeområden där Göteborgs stad i dag arrenderar ut marken. Men att bygga bostäder för nyanlända vid Fagerdals kolonistugeområde är en riktigt dålig idé, skriver Hampus Magnusson.

Hur tänker du rösta nu, Jahja Zeqiraj?

På måndag kommer vårt förslag om att stoppa bygget av 70 bostäder för nyanlända vid Fagerdals kolonistugeområde upp i Fastighetsnämnden. Det är en investering på totalt 50 miljoner kronor för staden som vi menar är helt fel. Med en ordförande i Fastighetsnämnden som bytt partibeteckning från Socialdemokraterna till Demokraterna är frågan därför om en ny majoritet finns för att lägga om politiken kring temporära bostäder i Göteborg, skriver Hampus Magnusson (M).

ANNONS
|

Vi är inte emot en utbyggnad av Fagerdals kolonistugeområde – tvärtom. Intresset för nya kolonistugor bör utredas, precis som möjligheten till permanentboende i både nya och befintliga kolonistugor runt om i Göteborg.

Däremot är det en dålig idé att bygga bostäder för nyanlända på den platsen, och på det sättet. En stugby i Fagerdal skapar inga bra förutsättningar för integration. Det är stigmatiserande att placera människor i en koloni utanför staden och det är bättre att staden istället fokuserar på att få fart på det ordinarie bostadsbyggandet och att få privatpersoner att hyra ut delar av sina bostäder eller rum. Det är också en dålig idé eftersom fastighetskontoret i princip aldrig tidigare har byggt och förvaltat bostäder på detta sätt.

ANNONS

Nej till temporära bostäder

Men framförallt, för oss är temporära boendeformer inte lösningen på vare sig bostadsbristen eller segregationen i Göteborg. De rödgrönas prestigeprojekt med temporära boenden runt om i staden har redan fått backa från 1 000 bostäder som skulle vara klara innan sommarens slut 2016, till att i dag endast handla om ett 50-tal extremt dyra bostäder i Askimsviken som vi moderater också försökte stoppa.

Redan 2016, när frågan om temporära bostäder för flyktingar först kom upp, konstaterade vi moderater två saker:

  1. För det första – Göteborg har i och med EBO-lagstiftningen och tidigare års flyktingmottagande redan tagit ett mycket stort ansvar för nyanlända. Därför föreslog vi moderater att Göteborgs stad skulle skriva till regeringen och be om ett andrum och ett mottagningsstopp. Detta för att kunna komma ikapp med både bostäder och välfärd och för att kunna fokusera på att lösa integrationen för alla dem som redan kommit till Göteborg och i dag lever i särskilt utsatta områden där trångboddhet och parallella samhällsstrukturer råder.
  2. För det andra – för att kunna genomföra ett hållbart mottagande bör vi fokusera insatserna mot riktiga bostäder inte dyra temporära. De nyanlända som trots vårt krav på mottagningsstopp kommer via bosättningslagen ska söka bostäder på egen hand. Men då kommunen enligt lag är tvingad att leverera bostäder till nyanlända ska de tillhandahållas genom kommunala eller privata hyresvärdar eller genom att man hyr in sig hos privatpersoner.

Måste pröva alla nya grepp

Det arbete som redan har skett i Fagerdal är inte heller förgäves. Redan när ärendet behandlades i Fastighetsnämnden föreslog vi att i stället efterhöra hos den befintliga koloniföreningen i Fagerdal om deras intresse av en expansion av Fagerdal för just kolonistugeändamål, parallellt med att man öppnar upp för möjligheten till permanentboende för den som önskar.

Frågan om möjligheten till permanentboende bör också breddas till alla kolonistugeområden där Göteborg stad i dag arrenderar ut marken. Det handlar dels om en bygglovsfråga men också om ifall förening eller kolonistugeinnehavare vill köpa loss marken stugan står på – alternativt arrendera på helår. Allt givetvis under förutsättning att det finns en vilja från kolonistugeinnehavarna.

På det sättet kan vi skapa fler kolonistugor i Fagerdal, fortsätta utveckla kolonistugeområdena i Göteborg och möjliggöra för den som önskar att bo permanent i sin kolonistuga i Göteborg och därmed skapa fler bostäder. Med en bostadsbrist på uppskattningsvis 20 000 bostäder behöver vi pröva alla nya grepp för att skapa fler bostadslösningar men också få ett mottagningsstopp från regeringen av nyanlända.

ANNONS

På måndag ställs Jahja Zeqiraj och Demokraternas inställning kring temporära boenden på sin spets. Är man beredd att stoppa arbetet med temporära bostäder i Fagerdal?

Hampus Magnusson (M)

oppositionsråd

ANNONS