Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag öser mitt kol med min fru, vi dricker vårt kaffe, röker vår brisket och fortsätter följa reglerna och välkomna våra gäster som alla hungrar efter samma sak, skriver debattören. Bild: Daniel Lundgren / D-Foto
Jag öser mitt kol med min fru, vi dricker vårt kaffe, röker vår brisket och fortsätter följa reglerna och välkomna våra gäster som alla hungrar efter samma sak, skriver debattören. Bild: Daniel Lundgren / D-Foto

Hur länge ska vi i krogbranschen hålla ut?

Den ökade smittspridningen är inte restaurangernas fel. I själva verket är vi en av de mest reglerade och kontrollerade offentliga miljöerna. Att låta oss hålla öppet till 22.30 skulle ge krogar på nedgång ett nytt andetag och förmodligen bidra till minskad smittspridning, skriver krögaren Johan Kullberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hallå ja! Har ni inte hört? Kalas är livsfarligt! Festande ungdomar ligger bakom smitta! Den går ner i åldrarna!

Jag läser nyheterna, jag följer slaviskt alla pressträffar och jag skakar på huvudet och tänker hela tiden: Är jag så mycket mer intelligent än alla som sitter vid makten?

Jag känner att jag blir gnällig av frustrationen som byggs upp inom mig. Och då är jag egentligen inte en gnällig person.

Förväntar sig, på riktigt folk och myndigheter att folket, ungdomarna bara ska sitta hemma? Ska studenterna kassera hela belöningen? Ska skoltrötta ungdomar plugga utan uppsyn? Ska vi vara nyktra eller skåla över videosamtal och ringa varandra över konferenssamtal och spela TP?

”Tror att folk har tröttnat”

Ja det är vad som förväntas av oss alla! Anders Tegnell satt tidigare i veckan och sa på en pressträff ”Ja, jag att tror folk har tröttnat så de struntar i det, men det är viktigt att hålla ut”

Missförstå mig dock inte, för jag är otroligt glad att bo här där vi ändå har en väldigt stor frihet och ett öppet samhälle trots alla restriktioner.

Men det finns ett uppdämt behov av att umgås. Alla - Alla hungrar efter att träffas, alla vill samtala, vi behöver varandra och vi behöver en social distansering men den måste få finnas live!

Ungdomar och yngre människor hittar andra sätt att umgås på och trängs ihop hemma hos varandra. Jag ser det på Facebook dagligen. Men i min roll som krögare så måste vi slänga ut gästerna 20.30, om de ens kommer, för det är få som hinner ut kvällstid.

Sedan december har vi tvingats stänga 20.30, och ändå ökar smittan. Det är inte restaurangernas fel. I själva verket är vi en av de mest reglerade och kontrollerade offentliga miljöerna.

Nu är vi på vår lilla krog Mugworts hyfsat skonade då vi aldrig haft fokus på att sälja sprit och vin. Vi har som mest att göra runt 12-15 och 17-19 och då dricker folk inte direkt mycket. De flesta kör bil till oss. Men vi ser att skaran med folk som kommer 17-19 mattas av markant och det beror på att de inte hinner göra kvällen till det lilla de vill.

Istället så ses man hemma hos någon. Man kanske sitter ute tills någon fryser och ja då går man in. Väl inne, då är man ju ändå inne och då är det ”ändå kört med Corona säkerhet” så då kan man ju lika gärna köra på.

Säkrare på krogen

Det är det här som är det stora problemet. Det är här smittspridningen enligt all statistik är som störst och det är mycket säkrare om de istället hade setts på en krog, där nykter personal går och har koll, hjälper folk att påminna om distansering och reglerar.

Skulle man lätta på restriktionerna och återgå till 22.30 skulle folket kunna umgås, få ut mer av tiden för att sen gå hem och avsluta kvällen. Efterfest kommer förekomma fortsatt, men inte alls i samma utsträckning utan får man tiden att umgås i 3-4 timmar så är nog många nöjda.

Detta hade garanterat fått alla krogar på nedgång att få ett nytt andetag. Det är det här som behövs för samhället och det hade förmodligen hjälpt smittspridningen att minska. Det är det här som behövs för att hjälpa en av de hårdast drabbade branscher och det här är en gnutta förändring som skulle generera tillbaka 50 000 av de hittills 200 000 uppsagda och nya arbetslösa i restaurangbranschen.

Men vad vet jag, jag bara killgissar och använder sunt förnuft. Jag tar min spade, jag öser mitt kol med min fru, vi dricker vårt kaffe, röker vår brisket och fortsätter följa reglerna och välkomna våra gäster som alla hungrar efter samma sak!

Vad mer kan vi göra?

Vi håller i och håller ut och fortsätter förundras.

Johan Kullberg, vd Mugwort’s BBQ Shack