Krisen förvärras. När irakiska styrkor ska besegra IS i Mosul kommer cirka en miljon civila tvingas att fly, skriver Karouk Said.
Krisen förvärras. När irakiska styrkor ska besegra IS i Mosul kommer cirka en miljon civila tvingas att fly, skriver Karouk Said.

Humanitär katastrof när Mosul befrias

DEBATT: Upp emot en miljon civila kommer att tvingas att lämna sina hem när offensiven mot IS kommer till Mosul. Att påbörja omfattande och blodiga strider i ett område där befolkningen redan lever under mycket svåra omständigheter leder till en humanitär katastrof som kommer att få konsekvenser också i Europa, skriver Karouk Said, Qandil – svensk biståndsorganisation verksam i Irak.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under min senaste resa till Irak för ett par veckor sedan besökte jag gränsen mellan den kurdiska regionen och Mosulprovinsen i norra delen av Irak. Syftet med besöket var att på nära håll studera den aktuella humanitära situationen i området med tanke på att upp emot en miljon irakier kan tvingas lämna sina hem i Mosul och söka skydd i grannländerna och Europa under de kommande månaderna då slaget om Mosul, Iraks näst största stad, kommer allt närmare. Trots att vi besökte flera områden kunde vi tyvärr inte se några nämnvärda förberedelser på plats för att ta emot alla civila som kommer att fly från de värst drabbade områdena när striderna hårdnar eftersom slaget om Mosul kan komma att bli det blodigaste hittills. Enligt Iraks migrationsminister Jasim Aljaf kommer upp emot en miljon civila tvingas lämna sina hem när striderna närmar sig Mosul.

ANNONS

Lisa Grande, FN:s humanitära samordnare i Irak, sa nyligen i en intervju med Sunday Times att ”När vi tittar på det sannolika scenario som vi står inför under de kommande månaderna, vet vi att vi inte har kapacitet eller finansiering för att ta itu med detta. Vi är djupt oroade ”. Denna oro delas även av John Ging, insatschef vid OCHA, som under sin senaste resa till Irak meddelade att ”Större medel behövs omgående från det internationella samfundet, annars står människor inför en katastrof”.

Mycket pengar saknas

Men önskan om större resurser är långt ifrån verkligheten, om man ska tro den senaste rapporten från OCHA. Där framkommer att cirka 861 miljoner USD skulle behövas för att klara av det nuvarande humanitära behovet i Irak – men fram till den 10 maj i år har FN enbart fått 23 procent av denna summa från sina biståndsgivare.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är tio miljoner civila i stort behov av humanitärt hjälp i Irak, cirka 3,4 miljoner av dem är internflyktingar som lever under mycket svåra omständigheter. Den humanitära situationen är redan påfallande ansträngd och en omfattande militär aktion för att befria Mosul kommer alltså innebära ett ytterligare försvårande av läget. Vid en sådan aktion befaras hundratusentals civila söka hjälp i grannlandet Turkiet. Detta eftersom säkerhetsläget i närliggande områden, som i dag kontrolleras av irakiska styrkor, är mycket ömtåligt samt att många sunnimuslimer inte litar på den shiitiska milis som kommer att delta i striderna.

ANNONS

Att påbörja omfattande och blodiga strider i ett område där befolkningen redan lever under mycket svåra omständigheter leder till en humanitär katastrof som kommer att få konsekvenser också i Europa. Även om de irakiska styrkorna tillsammans med alliansen vinner slaget om Mosul blir det sannolikt med en stad i ruiner som konsekvens, och Mosul går då samma öde till mötes som staden Ramadi i mellersta delen av Irak. Ramadi befriades i slutet av december 2015 men majoriteten av dess befolkning är, och beräknas fortsätta vara, interna flyktingar under en lång tid framöver.

En ännu svårare situation kommer att vara verklighet i Syrien när striderna närmar sig kalifatets ”huvudstad” al-Raqqa. IS kommer att använda den humanitära situationen som en del av sin krigsstrategi för att påverka striderna och världsopinionen när kalifatets existens hotas på allvar.

Både kort- och långsiktig plan

Det är mycket svårt att ta fram ett långsiktigt och välfungerande återvändningsprogram. Resurserna räcker knappt till akuta insatser som syftar till att få miljoner flyktingar i och utanför flyktinglägren att överleva även om de önskar att få hjälp med att lämna flyktinglägren och återvända till sina hemorter och börja leva ett normalt liv igen.

För att minimera lidandet för den civila befolkningen är det av yttersta vikt att det ska finnas dels en kortsiktig plan för hur en eventuell massflykt ska hanteras, dels en långsiktig plan för att sedan kunna hjälpa dessa flyktingar att återvända hem. Detta kräver en generös biståndspolitik från alla FN:s medlemmar, framför allt stormakterna.

ANNONS

Karouk Said

läkare och styrelseledamot i Qandil, svensk biståndsorganisation verksam i Irak sedan 1991

ANNONS