Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redan under tidigare valrörelser har valmöten störts, valstugor eldats upp och valarbetare trakasserats, skriver debattören. Bild: Björn Larsson Rosvall
Redan under tidigare valrörelser har valmöten störts, valstugor eldats upp och valarbetare trakasserats, skriver debattören. Bild: Björn Larsson Rosvall

Hoten ökar – stärk säkerheten inför valrörelsen

Nyligen mördades en parlamentsledamot i Storbritannien. Men även i Sverige växer hoten mot politiker och valarbetare. Nu måste säkerheten stärkas inför valetrörelsen 2022, skriver John Gustavsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Valrörelsen 2022 riskerar att bli den mest infekterade hittills. Aldrig tidigare har endera block mig veterligt hävdat att demokratin är i fara om det andra blocket vinner. Risken för att mindre mentalt stabila människor tolkar detta som en signal att våld är rättfärdigat eller till och med uppmuntrat är uppenbar, även om det såklart inte är politikernas avsikt. Redan under tidigare valrörelser har valmöten störts, valstugor eldats upp och valarbetare trakasserats. I Storbritannien, som länge haft ett polariserat och hätskt politiskt klimat, mördades nyligen en parlamentsledamot, David Amess, när han var ute och träffade väljare. Om vi inte vidtar följande åtgärder är risken stor att nästa politiskt motiverade mord sker här i Sverige.

Stärkt säkerhet

Stärk säkerheten vid valstugorna. Valarbetare är ofta väldigt utsatta, i synnerhet när stora grupper fientligt inställda människor kommer samtidigt och eggar på varandra. Kameraövervakning vid stugorna kan ha en avskräckande effekt på bråkmakare, och bidra med ovärderligt bevismaterial om brott ändå skulle begås. Alla torg med valstugor bör också bemannas med ordningsvakter under de tider valstugorna är öppna. Om vi inte vidtar åtgärder mot de trakasserier som valarbetare utsätts för, så riskerar vi i längden att få en tystnadskultur där människor inte längre vågar engagera sig.

Hårdare straff

Inför hårdare straff för politiskt motiverad brottslighet. Med politiskt motiverad brottslighet åsyftas inte bara sådant som i dag faller under begreppet terrorism. Att störa ett valmöte, hota eller på något sätt angripa en valarbetare eller politiker, stjäla eller gömma valsedlar – allting som gör att vår demokrati fungerar sämre måste förbjudas och beläggas med hårdare straff än om samma brott begåtts i ett icke-politiskt sammanhang. Att störa ett valmöte bör ur ett juridiskt perspektiv anses mycket allvarligare än att störa en konsert eller en fotbollsmatch.

Skydda riksdagen

Riksdagen måste skyddas på riktigt. Riksdagens säkerhet är i ag urusel. Vakterna är få och bär inga pistoler eller andra skjutvapen, trots att de vaktar den svenska demokratins säte. Besökare visiteras inte utan jackor och ryggsäckar skickas bara genom en röntgen lik de som finns på flygplatser, som studie efter studie visat inte är särskilt bra på att upptäcka vapen eller explosiva ämnen. Vad riksdagen har i dag kan bäst beskrivas som en säkerhetsteater – vakter och röntgning av väskor skapar en illusion av trygghet, men det är högst osannolikt att dessa skulle kunna stoppa en dedikerad terrorgrupp. Om ett upplopp liknande det vi såg i USA den sjätte januari skulle äga rum i Sverige så är frågan hur länge ordningsvakterna skulle hålla ut, och hur många ledamöter som skulle dö innan nationella insatsstyrkan hunnit dit? Förhoppningsvis får vi aldrig veta.

Om vi inte agerar riskerar valåret 2022 att kantas av tragedier och i värsta fall av blodbad.

Det är tråkigt att vi hamnat i det läge vi är. Nu måste vi anpassa oss och vidta åtgärder, och det snabbt. Om vi inte agerar riskerar valåret 2022 att kantas av tragedier och i värsta fall av blodbad.

John Gustavsson, nationalekonom och konservativ debattör