I dagsläget finns 11 000 studentbostäder i Göteborg till 65 000 studenter. Man behöver inte vara ingenjörsstudent för att se att siffrorna inte går ihop, skriver debattörerna.
I dagsläget finns 11 000 studentbostäder i Göteborg till 65 000 studenter. Man behöver inte vara ingenjörsstudent för att se att siffrorna inte går ihop, skriver debattörerna. Bild: Liljewall arkitekter

Höjda hyror hotar Göteborg som studentstad

Ska studenterna i framtiden ha en plats i Göteborg måste förutsättningarna till en trygg levnadssituation säkras, skriver Jonathan Sjölander och Lovisa Berglund.

ANNONS

En negativ trend har påbörjats i Göteborg stad. Sakta höjs hyrorna indirekt för studenterna i syfte att driva in vinst till staden. Hur är detta rimligt i en stad som enligt kommunstyrelsens senaste delårsrapport förväntas att ihop med sina bolag gå med rekordvinst på 4,2 miljarder kronor under pandemiåret?

Vi vid Göteborgs förenade studentkårer är oroliga för studenternas hyresnivåer och hur de kommer utvecklas i närmsta framtiden. Göteborg stad sviker i dag sitt hållbarhetsmål att ”bygga bort bostadsbristen genom att skapa fördelaktiga villkor för att bygga hyresrätter till lägre kostnad” genom att ignorera studenternas förutsättningar. Därmed skriver vi detta öppna brev till stadens politiker och tjänstemän för att belysa problemet och möjliga lösningar.

ANNONS

Vad är det som pressar upp hyrorna? Under senaste åren har kommunen ökat markpriserna i staden. Tidigare i år skröt fastighetskontoret med sin rekordförsäljning av mark i Gamlestaden. Att Hampus Magnussons positivt beskriver studentbostadsaffären som en ”all time high” antyder att politikerna har helt fel uppfattning om hur dagens struktur påverkar studenternas hyresnivåer.

Skyhöga hyror

Självklart är studenterna glada att det byggs fler studentbostäder, men de kan inte förväntas betala skyhöga hyror utan att CSN växer i samma takt. Denna strukturella utveckling gör att studenter och andra låginkomstgrupper faller efter övriga samhället. Om låginkomstboenden som studentbostäder ska vara möjliga att bygga i framtiden måste politikerna tänka om.

Det pågående bygget av 450 nya studentbostäder vid Chalmersplatsen står nu helt stilla på grund av för höga markpriser. Markpriserna för studentbostäderna vid Holtermanska sjukhuset har nästan fördubblats sedan projektet startades 2016. För den enskilde studenten innebär det 6000 kronor mer i hyra per år. Detta är inte rimligt. Som det ser ut just nu kommer vi bli tvungna att pausa projektet där 450 studentbostäder planerats. Det kan låta som en droppe i havet men i Göteborg räknas alla droppar. I dagsläget finns 11 000 studentbostäder i Göteborg till 65 000 studenter. Man behöver inte vara ingenjörsstudent för att se att siffrorna inte går ihop. Och i den här takten kommer det heller aldrig att göra det.

ANNONS

I Stockholm har man gjort den motsatta tolkningen och infört en reduktion för studentbostaden

Är det ens möjligt att sänka markpriserna kan man fråga sig? När tjänstemännen vid fastighetskontoret fick frågan om detta är möjligt var de övertygade om att det hade gått emot aktuella lagstiftningen. Men i Stockholm har man gjort den motsatta tolkningen och infört en reduktion för studentbostaden. 2006 tog Stockholms kommunfullmäktige beslutet att reducera 50 procent av tomträttsavgälden gäller vid bygget av studentbostad. I ett utlåtande från 2016 beskriver Stiftelsen Stockholms studentbostäder reduceringen som ”avgörande för att studentbostaden ska kunna vara en del av hela staden.” Detsamma gäller även här i Göteborg där utvecklingen sakta leder till att studentbostaden inte längre kommer vara anpassad för studenten.

Eskalerande markpriser

Studentbostadsföretagen, som är branschorganisationen för studentbostadsaktörer i Sverige, anser att utvecklingen i Göteborg är oroande. Vd Stina Olén, framhåller att eskalerande markpriser för studentbostäder är kontraproduktivt om Göteborgsregionen vill vara en kompetensmagnet framöver. Hon menar att man redan nu ser hur rekryteringen av studenter och forskare hämmas av bostadsbristen och menar att politikerna måste sätta ett offensivt mål för studentbostadsbyggandet, något som haft stor effekt i till exempel Stockholm.

Det är dags för stadens politiker att ta tag i de strukturella utmaningarna som finns med att bygga studentbostäder i stället för att bara skryta om deras punktinsatser.

Förändring måste ske om staden vill att sina 65 000 studenter ska känna sig trygga och att landets bästa gymnasieelever ska ha modet att söka sig hit. Vi i Göteborgs förenade studentkårer begär att stadsledningskontoret ihop med fastighetsnämnden:

ANNONS

• Undersöker följande förslag och att politikerna ser till att nästa årsbudget har utrymme för att utveckla organisationen kring studentbostäder.

• Genom fastighetsnämnden inför ett reducerat markspris i tomrättsreglerna för studentbostäder.

• Fastställer en studentbostadsdefinition inklusive tak för hyresnivåer för nybyggen.

• Ger tydligare målbild till fastighetskontoret gällande antalet studentbostäder som behöver byggas årligen.

Det är dags för stadens politiker att ta tag i de strukturella utmaningarna som finns med att bygga studentbostäder i stället för att bara skryta om deras punktinsatser. Ska studenterna i framtiden ha en plats i Göteborg måste förutsättningarna till en trygg levnadssituation säkras.

Jonathan Sjölander, andre vice ordförande, Göteborgs förenade studentkårer.

Lovisa Berglund, studentrepresentant, Chalmers studentbostäder

LÄS MER:Stadens jätteaffär – sålde studenttomt för 54 miljoner

LÄS MER:Tomt vid Näckrosdammen stadens dyraste någonsin

LÄS MER:Sjukhus från 1800-talet görs om till studentboende

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS