Höj rot-avdraget och stimulera ökad uthyrning som konjunkturåtgärd

Höj rot-avdraget så att pressade småhusägare kan göra större investeringar för att kunna energieffektivisera. Det behövs även incitament till uthyrning av bostäder för att motverka det nattsvarta läget på byggmarknaden och öka utbudet av bostäder, skriver Håkan Larsson.

ANNONS

Husägarna kläms just nu från alla håll. Inflationen ligger på 12 procent. Priserna på el, mat, kläder, drivmedel och andra nödvändigheter ökar mycket kraftigt. Ovanpå det har bolånekunder med rörliga bolån sett räntekostnaderna öka med över 160 procent på bara ett år. Under samma tid har reallönerna minskat med 8,5 procent, vilket gör det svårt för småhusägare att göra nödvändiga energiinvesteringar för att förbereda sig inför nästa vinter. Men det är dyrt att sätta in treglasfönster, förbättra ventilationen, installera bergvärmepump och liknande.

Därför föreslår vi att rot-avdraget höjs till 100 000 kronor och återställ avdraget till 50 procent. Det bör också vara möjligt att ackumulera rot-avdraget över fem år för att kunna göra större investeringar.

ANNONS

Förstärk rot-avdraget

Ett sätt att i dessa bistra tider ändå underlätta för småhusägare att göra energiinvesteringar vore att förstärka rot-avdraget. Ett förstärkt rot-avdrag skulle inte bara göra det möjligt att göra nödvändiga energiåtgärder. Det kan även öka möjligheten för husägare att bygga om en del av sin bostad för uthyrning. Konjunkturavmattningen har inneburit att byggandet har avstannat, samtidigt som det råder brist på bostäder. Ökad uthyrning kan vara en bra åtgärd i rådande kris för att ändå öka utbudet av boende.

Det kostar emellertid rätt mycket att göra om en del av bostaden till uthyrningsdel. Det kan behövas extra väggar, en ny ytterdörr, dra in VA och liknande. Ett förstärkt ROT-avdrag skulle underlätta detta. Idag får husägaren göra ett så kallat schablonavdrag på 40 000 kr när de hyr ut en del av bostaden. Det innebär att man får göra ett avdrag i inkomstdeklarationen upp till detta belopp. För att utbudet av bostäder ska öka föreslår Villaägarna att detta belopp fördubblas och att det sedan indexeras mot KPI.

Det vore dessutom en klok konjunkturåtgärd för att motverka det nattsvarta läget inom byggbranschen och öka utbudet av bostäder

Kritiker menar att ett ökat rot-avdrag skulle kunna bidra till ökad inflation. Naturligtvis ska inflationen bekämpas, men dagens inflation är ytterst ett monetärt fenomen som skapats av centralbankernas expansiva penningpolitik i kombination med kriget i Ukraina. Nu stramas penningpolitiken åt på bred front och det bidrag som ett förhöjt rot-avdrag och ökade incitament för uthyrning av bostäder skulle ha på den allmänna inflationen är försumbar.

ANNONS

Vi uppmanar därför regeringen att höja rot-avdraget och stärka incitamenten till uthyrning av delar av bostaden i vårbudgeten. Sverige går mot en lågkonjunktur och de åtgärder Villaägarna föreslår skulle göra att ekonomiskt trängda hushåll har råd att genomföra nödvändiga renoveringar och investeringar. Det vore dessutom en klok konjunkturåtgärd för att motverka det nattsvarta läget inom byggbranschen och öka utbudet av bostäder.

Håkan Larsson Samhällspolitisk chef Villaägarnas Riksförbund

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS