Högerpartierna måste sluta sitt närmande till SD i Göteborg

Kalla Faktas avslöjande om trollkonton sätter tidigare uppgifter om anonyma konton från SD:s lokala ledarskap i nytt ljus. Kan högeroppositionen lova att inte styra Göteborg med partier som sprider desinformation och hat mot religiösa minoriteter efter nästa val? skriver tre politiker från det rödgröna styret.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sverigedemokraternas ledare i Göteborg, Jörgen Fogelklou, har av säkerhetsexperter kopplats till anonyma trollkonton på nätet som spridit grovt rasistiska och antisemitiska budskap, bland annat att judarna skulle vara roten till allt ont. I hans stab ingår en person som tidigare delat antisemitiska karikatyrer och partiets andranamn i Göteborg är en ex-moderat som lämnade Moderaterna efter att ha gillat bilder på blågula hakkors.

Fogelklou har hela tiden förnekat kopplingen till anonyma trollkonton och SD:s partikansli har försökt begrava uppgifterna i en intern utredning. Kalla Faktas avslöjanden om att SD har en hemlig trollfabrik med anonyma konton som de själva förnekat sätter dock saken i ett nytt ljus.

ANNONS

Försökt påverka

I stället för att ägna sig åt fri och öppen debatt har SD systematiskt försökt påverka samhällsdebatten med anonyma konton, fejkade klipp och falska påståenden. Det handlar inte enbart om några anonyma konton – det handlar om AI-manipulerade videos och falska nyheter i syfte att normalisera partiets extrema världsbild och människosyn.

När det visar sig att hela partiet under lång tid mörkat och förnekat att man jobbar med anonyma konton för att sprida sin hatretorik och desinformation är det naivt att känna sig övertygad av Fogelkous förnekande. Om man med någon som helst trovärdighet ska kunna stå upp mot antisemitism, islamofobi och annan rasism måste man vara konsekvent, men övriga högerpartier i Göteborg har istället valt att närma sig SD det senaste året.

De anonyma konton som drivs i SD:s trollfabrik har inte bara spridit hat och desinformation om religiösa minoriteter och politiska motståndare, utan även om sina egna samarbetspartier. Exempelvis delas animerade klipp där ledarna för M, L och KD gestaltas som SD:s marionettdockor.

Det är såklart förståeligt att det försvårar regeringspartiernas samarbete när det kommer fram att det största partiet i regeringsunderlaget gör narr av sina stödpartier. Samtidigt kan regeringspartierna inte förminska Kalla faktas avslöjanden till att bli en fråga om relationen mellan SD och de övriga borgerliga partierna. Ändå är detta den enda delen av Kalla Faktas avslöjanden som föranlett några nämnvärda reaktioner från de andra högerpartierna. När partiledarna för regeringspartierna gör så försöker de flytta fokus från att de samarbetar med ett politiskt parti som inte accepterar samhällets demokratiska spelregler och vars högt uppsatta företrädare spridit hatretorik mot judar, muslimer och politiska motståndare.

ANNONS

Samtidigt som högerpartierna driver allt fler gemensamma förslag med dem skickar SD i Göteborg delar av sitt partistöd till SD:s kommunikationsavdelning i Stockholm som orkestrerar desinformationskampanjer

I Göteborgs kommunpolitik har det länge varit otänkbart för samtliga partier att samarbeta med Sverigedemokraterna. Deras företrädare har gång på gång agerat på sätt som gjort ett samarbete politiskt omöjligt även för de borgerliga partierna.

Det senaste året har vi dock med stigande oro följt hur högeroppositionen här i Göteborg börjat närma sig SD. Före valet 2022 sa alla borgerliga partier nej till att styra med SD, men efter valet är det enbart Centerpartiet som har hållit fast vid sitt löfte. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och lokala Demokraterna har i allt fler frågor och sammanhang börjat samarbeta med SD. De har, precis som högerpartierna på riksnivå, blivit allt mer rädda för att stå upp mot och kritisera SD. Samtidigt som högerpartierna driver allt fler gemensamma förslag med dem skickar SD i Göteborg delar av sitt partistöd till SD:s kommunikationsavdelning i Stockholm som orkestrerar desinformationskampanjer.

Förtjänar raka besked

Vi vädjar till högerpartierna här i Göteborg att inte göra samma misstag som sina partier i riksdagen. Göteborgarna har i valresultat efter valresultat visat att de inte vill ha en SD-styrd stad. Enligt en undersökning som GP beställt är sju av tio svenskar negativa till SD:s anonyma konton. Även en stor del av borgerliga väljare är kritiska och tycker att det bör få konsekvenser för samarbetet med SD.

ANNONS

Göteborgarna förtjänar raka och ärliga besked. Kan Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Demokraterna lova att inte styra Göteborg med ett parti som använder anonyma konton för att sprida desinformation och hat mot politiska motståndare och religiösa minoriteter?

Jonas Attenius (S) kommunstyrelsens ordförande

Daniel Bernmar (V) kommunstyrelsens vice ordförande

Karin Pleijel (MP) kommunalråd

ANNONS