Bowlaren Lisa Nordström Green representerade Sverige i Special Olympics World Games och vann tre guld. Hon är en av många förebilder inom para-idrotten, skriver debattören.
Bowlaren Lisa Nordström Green representerade Sverige i Special Olympics World Games och vann tre guld. Hon är en av många förebilder inom para-idrotten, skriver debattören. Bild: Special Olympics Sweden

Hög tid att höja statusen för paraidrotten

Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, har 15 procent av världens befolkning någon form av funktionsnedsättning. I dag är det i många fall synonymt med att utestängas från den hälsa och gemenskap som idrotten kan ge. Nu behöver vi samverka för att höja parasportens status i Sverige, det skriver Peter Hodor, generalsekreterare för Svenska Bowlingförbundet.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Många sommarlovslediga barn och ungdomar tillbringar just nu dagarna i vattnet eller på fotbollsplanen med drömmar om att bli nästa Sarah, Kosse eller Zlatan. För barn med funktionsnedsättning ser drömmarna precis likadana ut. Men trösklarna är betydligt högre.

Att röra på sig och idrotta är viktigt för ett friskt och hälsosamt liv. Dessutom erbjuder föreningsidrotten en gemenskap som kan vara livsnödvändig, särskilt för den som tidigare haft svårt att hitta sin plats. Ett exempel på det är bowlaren Lisa Nordström Green. Hon representerade Sverige i Special Olympics World Games i Berlin och vann tre guld. Hon har själv berättat att idrotten under år av mobbing räddade henne från självmordstankar och gav henne en plats där hon kan vara sig själv.

ANNONS
Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska bowlingförbundet
Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska bowlingförbundet

Lisa är en av många förebilder inom para-idrotten som kan inspirera barn och unga med funktionsnedsättning till att börja idrotta. Men en idrottssatsning kräver mer än drömmar. Precis som för andra idrottare är rimliga löner, sponsoravtal och prispengar viktiga förutsättningar för en fungerande karriär. I dag slutar alltför många paraidrottare på yttersta elitnivå eftersom det blir för dyrt.

Vi är många som kan göra mer för att både möjliggöra och synliggöra fler paraidrottares bedrifter.

Media kan bidra genom en mer ambitiös bevakning av paraidrott. Skidstjärnan Ebba Årsjö är ett av alldeles för få exempel på förebilder som lyfts fram och kan inspirera fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning till att börja idrotta.

Svenska företag kan lägga större fokus på att se över vilka de vill sponsra.

Både lokala och nationella beslutsfattare kan säkerställa att de pengar som betalas ut till para- och föreningsidrotten gör tillräcklig nytta, genom att öka fokuset på bättre uppföljning av utbetalda medel.

Det krävs även en hel del självrannsakan hos oss inom föreningsidrotten. Finns kunniga och engagerade ledare på plats när personer med funktionsnedsättning vill prova på en ny idrott? Kan vi anpassa hallar och idrottsplatser så att de är trygga för alla?

ANNONS

Svenska Bowlingförbundet är precis som många andra idrottsförbund långt ifrån perfekta när det gäller att locka och behålla personer med funktionsnedsättning i vår sport. Förra året tog vi dock ett stort kliv när vi anställde en verksamhetsutvecklare inom parabowling och i år har vi för första gången tagit ut ett Team Sweden Para som får extra stöttning i sitt idrottande. Vi hoppas att det ska inspirera fler att göra likadant. Tillsammans höjer vi parasportens status i Sverige.

Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska bowlingförbundet

ANNONS