Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Värdigt slut. När man vet att man snart ska dö, då behöver livet vara värdigt, skriver debattörerna.

Hitta en ny plats för Änggårdens hospice

Änggårdens Hospice måste bort till årsskiftet då staden vill bygga nya bostäder i stället. Men det saknas en plan för hur denna viktiga verksamhet ska kunna fortsätta. Det är bråttom nu, skriver Jörgen Knudtzon (KD) och Maria Berntsson (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”En dag ska vi alla dö. Alla andra dagar ska vi leva.” Dessa ord sa en präst på en begravning en gång. Detta att leva alla de andra dagarna blir extra viktigt när man vet att man snart ska dö. Då behöver livet vara värdigt, till och med glädjefyllt, bortom de stora sjukhusens vårdfabriker med opersonliga sterilitet.

Göteborg är med tre stycken hospice med ett 30-tal platser ovanligt välförsett i jämförelse med andra städer. Men när detta året tar slut kan en tredjedel av de platserna vara borta.

I Göteborg finns Änggårdens Hospice i Lillhagsparken. Det startades för att några människor såg att ett behov fanns. Änggårdens Hospice är en liten stiftelse och det är en verksamhet som vi ska vara stolta över.

Har vetat om det länge

Som politiker har vi ett övergripande ansvar för att hospicevården i Göteborg ska fungera. Därför är vi nu ledsna för göteborgarnas skull. Vid nästa årsskifte kan det bli ont om hospiceplatser.

Staden vill bygga bostäder i Lillhagsparken. Änggårdens Hospice måste därför bort.

Staden vill bygga bostäder i Lillhagsparken. Änggårdens Hospice måste därför bort. Den 31 december i år går kontraktet ut. Detta har stadens politiker vetat om under en lång tid, men man har i dagsläget ingen fungerande plan för hur denna viktiga verksamhet ska kunna fortsätta.

I Hovås finns det en plats för en möjlig hospicebyggnad, men den planen är inte beslutad och det går inte att hinna bygga till årsskiftet. En del Hovåsbor har också protesterat. De vill inte ha trafiken. De vill behålla utsikten. De vill inte att deras barn ska behöva se döden.

Officiellt och formellt kan kommunen inte ta ställning för hur man ska agera med Änggårdens Hospice. Denna neutralitet kommer att drabba göteborgare som är i behov av ett värdigt slut. Till skillnad från kommunen har stiftelsen inga ekonomiska muskler till att övervintra tills den sega kommunala processen har åstadkommit en ny plan som gör det möjligt att bygga ett nytt hospice.

Vårda den ideella sektorn

För att leda en stor kommun som Göteborg behövs kreativitet, inte bara regeltolkning. Göteborg behöver lära sig att respektera och vårda den ideella sektorn. Civilsamhället är viktigare än någonsin att slå vakt om och samarbeta med när det är svårt att få pengarna att räcka. Något att tänka på både när det gäller upphandling och stadsplanering.

Hur ska det gå med en tredjedel av göteborgarnas hospiceplatser vid årets slut? Vi vet inte. Det ser mörkt ut. Vi hoppas att någon av kommunens många tjänstemän kanske kan få en snilleblixt eller någon privat fastighetsägare ställer upp. Gärna så snart som möjligt.

Jörgen Knudtzon (KD)

kandidat till kommunfullmäktige Göteborg

Maria Berntsson (KD)

ledamot i kommunfullmäktige Göteborg